Al llarg dels anys acumulem moltes monedes a casa, no només de les actuals en circulació, i no saben el preu que poden tenir al mercat mentre les mantenim al calaix guardades a la foscor. Potser aquesta que ara ha sorgit com una de les més valuoses del món no és a totes les cases, però el cert és que podria ser-hi entre les herències familiars que han passat de mà en mà i no s'han adonat que tenien un tresor. I, sí, la moneda de la qual parlem és espanyola i té uns quants anys, per la qual cosa no són els euros actuals, sinó l'avi de les antigues pessetes.
Centén o la moneda segoviana de Felip III
Precisament, des que el Banc d'Espanya va deixat d'intercanviar pessetes per euros el passat 30 de juny del 2021, hi ha algunes d'aquestes antigues monedes que no han fet més que revaloritzar-se. Parlem, doncs, d'exemplars històrics tot i que una moneda de cinc pessetes, com apunta El Español, podria arribar a vendre's per fins a 36.000 euros. Tanmateix, la que val dos milions d'euros són els cetens, coneguda com 100 escuts. Va ser encunyada en or a la Casa de la Moneda de Segòvia els anys 1609, 1618, 1623 i 1633 durant el regnat de Felip III i els primers anys del de Felip VI d'Espanya, a principis del segle XVII. Potser ens queda una mica lluny, però qui sap si pot estar amagada a casa.
En qualsevol cas, depèn dels quatre anys als quals va ser encunyada tindria un valor o un altre. El valor de dos milions d'euros és molt selecte, tant és així que només hi ha quatre exemplars, dels que es tingui constància, d'aquesta moneda i tres d'ells són en mans privades. La peça pesa més de 340 grams i té una longitud de 71 mil·límetres. Respecte als exemplars subhastats, el del 1609 va ser venut l'any 2009 per 940.000 euros a la casa Áureo & Calicó. El darrer exemplar, de 1633, pertany al Museu Arqueològic Nacional (MAN) de Madrid i es troba al Museu Casa de la Moneda de la capital espanyola, on està la major col·lecció de numismàtica d'Espanya i una de les més completes d'Europa.