La Guàrdia Civil i la Policia Nacional han clausurat quatre restaurants de Torredembarra i de la zona de la Costa Daurada que operaven amb treballadors de nacionalitat colombiana explotats i als que pagaven, segons les investigacions, sous de vint euros per treballar hores i hores servint en aquests restaurants. Les sospites d'altres restauradors, que van detectar que els establiments tenien molts treballadors, per sobre de les condicions normals d'aquests tipus de negoci, van posar en alerta a la Guàrdia Civil, que juntament amb la Policia Nacional, titular de les investigacions relacionades amb Estrangeria, van iniciar una investigació que es va acabar a principi de mes d'abril amb una quinzena de detinguts. Entre ells, la propietària de diversos restaurants que, suposadament, era una de les líders del grup desmantellat. Tres dels detinguts van ingressar a la presó. 

La investigació va permetre confirmar l'existència de persones d'origen colombià que treballaven en unes pèssimes condicions laborals, sense contracte ni documentació d'estada legal i mantenint un horari abusiu en diversos establiments de cara al públic a Torredembarra. Les víctimes viatjaven des de Colòmbia després de ser captades per l'organització. Se'ls oferia un sou i un contracte de pràctiques que, ja a l'Estat, no s'ajustava al contracte que havien signat. El mateix conglomerat criminal els facilitava la documentació necessària per fer el viatge a Espanya, com ara visats, assegurances mèdiques, taxes d'advocats, tràmits amb consolat i administracions de Colòmbia, les víctimes contreien amb l'organització un deute en concepte de viatge i tràmits. El deute cada cop es feia gran per així descomptar-los directament els diners del salari que percebien per la seva feina.

 

Els hi prometien sous de 500 euros mensuals per fer hores i formació, però acabaven treballant jornades d'entre 12 i 15 hores i de dilluns a diumenge i cobrant, després de les deduccions que els hi feien els mateixos caps, sous de 20 euros al mes. Els treballadors explotats vivien en pisos que la mateixa propietària dels restaurants tenia a la zona. Els membres de l'organització controlaven fins i tot les baixes mèdiques per evitar que les tinguessin. Si alguna d'aquestes persones es trobava indisposada els facilitaven ells mateixos fàrmacs potents que en realitat requerien recepta mèdica perquè continuessin treballant. 

Quan es van poder confirmar les sospites, es va organitzar l'escorcoll dels locals i també de domicilis dels principals investigats, on es van detenir una quinzena de persones i es va poder intervenir  dues armes detonadores, 22.295 euros en efectiu, dos dispositius mòbils, dos portàtils, un vehicle, un disc dur, càmeres de vigilància i diversa documentació d'interès per a la investigació.

Quatre restaurants tancats

S'ha ordenat la clausura dels quatre locals de restauració de què es valia l'organització criminal per dur a terme l'explotació dels treballadors. Quan es van fer les entrades als locals i als pisos on vivien les víctimes es van poder trobar gairebé una trentena de persones, que van poder ser alliberades. Durant la investigació, la policia ja havia pogut alliberar una vintena de persones. En total, fins en aquesta fase d'aquest cas, s'ha pogut confirmar que l'organització tenia sota el seu control una cinquantena de treballadors explotats, tots de nacionalitat colombiana.

Els detinguts estan acusats dels delictes de pertinença a organització criminal, tràfic d'éssers humans amb finalitat d'explotació laboral, afavoriment de la immigració, detenció il·legal i falsedat documental; els tres líders de la banda han ingressat a la presó de Mas d'Enric, a Tarragona.