Aprofitant el 12 d'octubre del 2020, que és festiu a l'Estat, un grup de lladres va buidar la cambra cuirassada de la botiga de joies i subhastes d'art Lamas Bolaño del carrer de Rosselló de Barcelona.

Una llarga investigació dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional va permetre, el passat 7 d'abril, detenir quatre persones, vinculades, presumptament, a aquest robatori que els va permetre apoderar-se d'un botí de més d'un milió d'euros.

Els investigadors dels dos cossos policials van poder relacionar integrants de dos grups molt professionalitzats —van fer servir llances tèrmiques, inhibidors de freqüència i van eliminar les imatges de les càmeres de seguretat— ubicats a Madrid i Barcelona com els autors dels fets. Es van endur objectes que, segons la denúncia de l'empresa, van superar el milió d'euros.

Robo - Lamas Bolaño - Barcelona

Imatge de l'interior de la botiga de Lamas Bolaño, a Barcelona / CME

L'assalt es va estudiar al mil·límetre. Els lladres de les dues bandes, units en una UTE criminal, van analitzar a fons la botiga, les mesures de seguretat i també les estances, a l'interior de la cambra cuirassada, per saber exactament què emportar-se i d'on. L'objectiu eren sobretot joies i rellotges, uns productes fàcilment transportables i que es poden col·locar més de pressa al mercat negre, fins i tot venent l'or a pes.

Sabien que les caixes fortes blindades estaven carregades, un fet que va convertir el robatori de pel·lícula en un dels més importants dels que es recorden a casa nostra els darrers anys.

Falta una peça: el talp

Aquest fet, però, va fer saltar les alarmes. Falta una peça en tot l'entramat criminal. Si bé els lladres eren uns professionals d'aquest tipus de robatoris —el seu currículum ho avala— i podien fer un seguiment i vigilància de la botiga, necessitaven una persona a l'interior de l'establiment per saber quan la caixa forta estaria més plena i també on buscar.

Pels forats a la paret i a la cambra cuirassada, la policia creu que els quatre lladres que presumptament van assaltar Lamas Bolaño l'octubre del 2020 sabien perfectament on anaven i què buscaven.

Robo - Lamas Bolaño - Barcelona

Els lladres van abandonar les eines i van eliminar les gravacions de les càmeres de seguretat / CME

En els seguiments i durant els escorcolls i interrogatoris, la policia encara no ha pogut identificar qui és la persona que va facilitar el robatori. Els investigadors de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra estan convençuts que una persona vinculada a l'empresa va organitzar o ajudar en l'organització d'aquest robatori. Encara no l'han trobat.

Van fondre l'or fent un incendi

Un dels fets que van confirmar a la policia que els lladres buscaven només or i parts valuoses de les joies, per poder-ho col·locar més fàcilment al mercat il·lícit, va ser un incendi que es va detectar en una zona inundable del riu Besòs al municipi de Sant Fost de Campsentelles.

Robo - Lamas Bolaño - Barcelona

Imatge de l'incendi que van fer els lladres per fondre l'or de les joies que van robar / CME

Els Mossos, alertats pels Bombers, van localitzar parts no valuoses de les joies, com ara maquinària interna de rellotges i elements decoratius, i les etiquetes identificatives dels objectes per a la subhasta. Els investigadors creuen que van fondre les joies per separar l'or de les parts més compromeses o de poc valor de les peces que van, presumptament, robar del búnquer de Lamas Bolaño.

Tres dels lladres, en llibertat

Els quatre arrestats després de passar a disposició judicial van quedar en llibertat amb càrrecs amb mesures cautelars. Un d'ells, però, en cerca i captura per un altre requeriment judicial, sí que va acabar a la presó.

La investigació continua oberta. S'han d'acabar de lligar les diligències contra els quatre autors materials del crim i també localitzar la persona o persones que ho van orquestrar. No serà fàcil.