Tallada d'arrel la gran ruta del narcotràfic coneguda entre Espanya i França. La Policia Nacional i la Police Nationale francesa, en una operació conjunta coordinada per l'Europol, ha desarticulat una organització criminal internacional dedicada al tràfic de drogues, principalment haixix, des de diferents províncies d'Andalusia i França, amb un punt intermedi a la població gironina de Llers, a Catalunya. En total s'han detingut nou persones, vuit al costat francès i una a l'espanyol, a Còrdova. La intervenció d'estupefaents d'aquest corredor no ha estat menor: 1.300 quilos d'haixix, 38 quilos de marihuana i tres quilos de cocaïna. A més de dues armes curtes de foc, munició, 56.000 euros en efectiu i vehicles robats.

La investigació es va iniciar a finals de l'any 2023 entorn d'una organització especialitzada en robar vehicles a la regió francesa de Lió, determinant la policia gal·la que un dels cotxes havia estat traslladat a Perpinyà i d'allà al sud de l'Estat. Això va fer saltar totes les alarmes i la relació evident amb el narcotràfic. La cooperació policial va permetre identificar a la banda que operava des d'Andalusia, amb Llers com a punt intermedi, cap a França.

Ruta de la droga cap a Lió

La Policia Nacional, en ser preguntada per aquest mitjà, no ha facilitat més informació sobre la procedència de la droga que era enviada des d'Andalusia a Lió, malgrat la constant entrada de narcollanxes procedents del Marroc a les costes andaluses. Tampoc no ha volgut revelar l'edat i nacionalitat dels detinguts, ni tan sols l'arrestat a Còrdova. En qualsevol cas, tot i que no s'hagi fet públic o es desconegui l'origen dels estupefaents, se sap que els amagaven en un municipi cordovès i d'allà emprenien el camí fins a França, on eren distribuïts als clients repartits per diferents regions del territori gal.

 

Els agents van establir dispositius de vigilància a les províncies de Còrdova, Màlaga i Sevilla, així com al Camp de Gibraltar, per obtenir informació sobre el modus operandi i identitat dels implicats a les operacions de càrrega, guarda i transport. I així va ser, aquest febrer, la Policia Nacional va tenir constància que un dels vehicles investigats es trobava a territori espanyol, pel que van identificar el conductor i van iniciar les tasques de monitoratge amb els seus homòlegs francesos. Al març es va confirmar que la furgoneta havia sortit de Còrdova i va arribar fins a una nau de la localitat de Chasse-sud-Rhonê. La Police Nationale va detenir sis membres de la banda quan descarregaven els estupefaents.

Registres i detinguts

Això va provocar una sèrie registres, cinc en total, a Vélez-Málaga (Màlaga), Montemayor (Còrdova), Aznalcázar (Sevilla) i Llers (Alt Empordà). També es van realitzar quatre entrades al país gal. La Policia Nacional i la Police Nationale francesa van confiscar farcells d'haixix amb la mateixa inscripció en ambdós territoris, així com una arma de foc curta amb la corresponent munició. Per tot això, es van detenir nou persones, vuit a França i una a Còrdova, donant per desarticulada la ruta del narcotràfic entre Espanya i França.