La Policia Nacional adverteix sobre un nou cas d'estafa amb el mètode phishing, que consisteix a suplantar la identitat d'una empresa, una institució o una ONG per robar dades i diners. En aquest cas, els criminals fingeixen ser Mercadona i asseguren que has guanyat un premi, que és fals.

Nova alerta policial per estafa a través d'e-mail

L'avenç de les tecnologies fa també augmentar exponencialment les estafes per internet, que cada vegada compten amb més víctimes i amb mètodes més refinats. Aquest dimecres, el Cos Nacional de Policia de l'Estat ha emès una alerta sobre un nou cas.

Ordinador / Glenn Carstens-Peters

Imatge d'arxiu d'un ordinador / Glenn Carstens-Peters

Mitjançant el mètode anomenat phishing, els delinqüents envien correus electrònics suplantant a la cadena valenciana de supermercats Mercadona.

En el missatge t'informen que estàs a punt de guanyar un premi, encara que sense detalls: "Felicitats! Has estat seleccionat per a la màquina de grapes. El teu nivell de client et permet realitzar tres intents".

Jugar a la "màquina de grapes" perquè et robin les dades

Clicant l'enllaç i jugant, et diran que has guanyat accés a productes gratuïts i altres beneficis. Per poder bescanviar el premi, et convidaran que premis un botó. És aquí on et redirigiran a una pàgina web molt semblant a la de Mercadona, que realment és falsa.

Una vegada allà hauràs de donar les teves dades personals i bancàries per gaudir dels beneficis de la "màquina de grapes". Però el premi que t'emportaràs serà el robatori de les teves dades i una estafa.

Estafa Mercadona / Policia Nacional

Aquesta estafa suplanta la identitat de Mercadona / Policia Nacional

Per evitar aquest tipus de ciberdelictes, la Policia Nacional ha difós la imatge del correu electrònic fals i adverteix: "No piquis".

Encara que avui dia la majoria de persones coneixen els racons d'internet i com utilitzar cada aplicació, molta gent continua caient en aquestes estafes, sobretot col·lectius amb menys coneixement digital.

Així et roben les dades personals i del banc en un clic

Des dels cossos de seguretat i empreses tecnològiques, es donen una sèrie de consells que poden ser clau a l'hora de rebre aquest tipus de missatges. Si el correu ve de part d'una empresa, el primer serà mirar el remitent de l'e-mail, que moltes vegades té poc a veure amb el nom de la institució que diuen ser.

També es pot enxampar l'engany revisant bé l'ortografia del text o contactant directament amb la suposada empresa que l'envia per confirmar si es tracta o no d'un missatge real.

Suplanten Mercadona per robar-te

En aquest cas, que suplanta la identitat de Mercadona, la mateixa cadena de supermercats recorda en la seva pàgina web que no regala vals de compra ni fa promocions d'aquestes característiques: "No organitzem cap tipus de promoció o sorteig, ni regalem vals de compra, ni cobrem per realitzar una entrevista de feina. S'està utilitzant la nostra marca i imatge sense la nostra autorització. Et recomanem que no facilitis les teves dades bancàries i de targeta bancària, ni cap control una altra dada personal, ni efectuïs cap pagament".