Els Mossos d’Esquadra segueixen investigant què va passar ahir al barri de Sant Josep Obrer, a Reus, una de les zones zero de la capital del Baix Camp. Al voltant de les deu del matí dos grups enfrontats, uns d’ètnia gitana i els altres marroquins, van obrir foc uns contra els altres, un per atacar, els altres per defensar-se, convertint dos dels carrers d’aquest barri de Mas Pellicer en un anar i venir de trets. La policia encara no ha aclarit qui va disparar primer. És poc rellevant. El que celebren els Mossos d’Esquadra és que cap dels que van participar en aquest tiroteig, al més estil de bandes del crim organitzat, a escala local, va resultar ferit i que, amb les gestions posteriors, s’han pogut retirar de circulació sis armes de foc. La investigació, però, només ha fet que començar. 

Quatre detinguts, dels Periquete i dels marroquins

Tal com va avançar ElCaso.cat, aquest enfrontament, entre un grup d’homes de nacionalitat marroquina i els integrants del clan del Periquete, i tot sembla indicar que es tracta d’una nova pugna pel control del territori i també de la venda de la droga, un dels negocis, presumptament, que els dos bàndols que ahir van intentar aclarir-se a trets tenen en marxa al barri tot i la pressió policial, que els hi té el peu al coll. 

Quan els Mossos d’Esquadra van poder encerclar el barri per assegurar els carrers es va poder detenir un dels participants en l’intercanvi de trets. Abans de dinar es va detenir un jove de 27 anys, magrebí, a qui s’imputa un delicte d’amenaces, de tinença d’armes i també d’homicidi en grau de temptativa. Va ser arrestat a l’exterior d’un bar del mateix barri, per agents de l’ARRO, després que els investigadors el marquessin. 

sant josep obrer reus
Agents de l'ARRO dels Mossos, a Sants Joseo Obrer / CME

Paral·lelament, amb la col·laboració també d’operadors del Grup Especial d’Intervenció, el GEI, es van anar entrant en diversos pisos on es tenia la sospita que els autors dels trets per part del clan d’ètnia gitana havien obert foc podien estar-hi amagats. Quan els Mossos van aconseguir autorització judicial, van assaltar un dels pisos del bloc 12 i allà van detenir tres membres d’una família, tots membres del clan del Periquete, i van poder intervenir sis armes de foc. Dues pistoles i quatre armes llargues, de caça.

També van trobar dues defenses elèctriques i una navalla, que també van ser intervingudes. Els detinguts tenen 18, 31 i 32 anys i també estan imputats per un delicte de tinença d’armes, d’amenaces i d’homicidi en grau de temptativa. La investigació dels Mossos segueix en marxa per aclarir si les armes confiscades tenen relació amb les que es es van fer servir durant el tiroteig i les baines que es van recollir del carrer i també el grau de participació dels quatre detinguts. 

Més policia al barri

Aquest dijous la presència policial a la zona del barri de Sant Josep Obrer de Reus s’ha ampliat per evitar rèpliques i enfrontaments i també s’ha reforçat la protecció de la comissaria de la capital del Baix Camp, tenint en compte els antecedents i la manera de respondre d’aquests clans familiars. La investigació seguirà també per aclarir el fons de l’enfrontament, que no és el primer cop que explota i que acaba a trets entre homes marroquins i homes d’ètnia gitana.

Fa pocs mesos una baralla al mig del carrer, també pel control de la venda de la droga, va acabar amb trets i vehicles destrossats. En el cas d'aquest dimecres, els dos bàndols asseguren a la policia que van ser els altres els que van iniciar el tiroteig i que els altres es van defensar. Els investigadors, ara per ara, però, no es creuen cap de les dues versions.