Les estafes estan a l’ordre del dia. És molt habitual rebre algun SMS o algun correu electrònic en què uns estafadors es fan passar per una empresa amb l’objectiu de robar-nos diners, obtenir les nostres dades personals o hackejar el nostre telèfon mòbil. Normalment, es fan passar per companyies privades com Netflix, Amazon o alguna entitat bancària, però les institucions públiques tampoc se’n salven. Correus, l’Agència Tributària o la Seguretat Social també poden ser suplantades malgrat el seu caràcter institucional.

De fet, aquest últim organisme està denunciant en les últimes setmanes que s’estan realitzant diferents fraus suplantant la seva identitat amb fins delictius. L’últim cas, que ha compartit al seu perfil d’atenció a la ciutadania de Twitter, és el d’un correu electrònic fent-se passar per la Seguretat Social dient que es reemborsaran 450 euros. L’única finalitat és recopilar les dades personals que els receptors puguin enviar.

La nova estafa fent-se passar per la Seguretat Social i dient que et reemborsaran 450 euros

El correu electrònic en realitat està enviat per un estafador fent-se passar per la Seguretat Social, utilitzant el mateix nom de la institució i amb l’assumpte “Notificació de la Seguretat Social – Reemborsament”, amb un llenguatge allunyat del que s'acostuma a utilitzar en aquest tipus de comunicacions oficials. “Després dels últims còmputs anuals de l’exercici de la seva activitat, hem determinat que vostè és elegible per a rebre un reemborsament de la Seguretat Social de 450 euros” diu el missatge, convidant al receptor a donar les seves dades personals per a poder cobrar.

Però això és totalment fals. La Seguretat Social no té present fer cap reemborsament de 450 euros ni res semblant. A més, no sol fer aquests avisos mitjançant correu electrònic. Per això, avisen que es tracta d’una estafa i ha demanat a la ciutadana que si algú rep aquest correu, no doni les seves dades personals i no cliqui en cap enllaç. L’únic objectiu d’aquest correu és obtenir les dades personals de forma il·legal, ja sigui a través dels mètodes coneguts com a ‘phishing’ o ‘ransonware’.