El passat 25 d’agost, en plena onada de calor, un home de 82 anys va aparèixer molt desorientat lligat en un arbre al Parc Natural de Montserrat, a Collbató. L’home parlava portuguès i va explicar, en un primer moment, al turista que el va trobar i a la policia local d’aquest municipi del Baix Llobregat Nord, que l’havien segrestat a l’Algarve, a Portugal, i que feia 24 hores que estava en ruta en un cotxe, fins que l’havien abandonat els seus segrestadors a tocar de Montserrat. L’aparició d’aquest home va iniciar una investigació que ha liderat l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de la regió metropolitana Sud dels Mossos d’Esquadra i que ha permès detenir un grup d’homes de nacionalitat brasilera que es dedicaven a segrestar empresaris amb un alt poder adquisitiu per poder-los extorsionar i buidar-los part dels comptes. S’han pogut detenir nou persones i s’han confiscat armes de foc reals i simulades.
En un primer moment, la investigació del que s’ha batejat com a cas Luso es va iniciar com a robatori i detenció il·legal, fet que va fer que s'assumís, en aquest inici, el mes d’agost, per part de la unitat d’investigació de Metro Sud i no pels especialistes en segrestos dels Mossos d’Esquadra. Quan avançada la investigació el cas es va tipificar com a segrest, ja no es va canviar d’unitat d’investigació, ja que ja estava molt avançada.
Un segrest que comença a Portugal i acaba a Montserrat
L’empresari, l’home de 82 anys, vinculat al món de la nit i als negocis immobiliaris a Portugal, molt conegut a la zona de l’Algarve, va ser interceptat pels segrestadors el 24 d’agost quan arribava a una propietat immobiliària que tenia en venda i havia de mostrar a uns possibles compradors, a la zona d'Almancil. La víctima va ser abordada per diversos homes que van accedir al seu vehicle, el van colpejar, amenaçar amb armes de foc i lligar. Durant gairebé 24 hores van fer 1.200 quilòmetres, fent ruta per Portugal, entrant a l’Estat i acabant a Montserrat.
Mentre el tenien retingut, els segrestadors, mitjançant violència i amenaçant-lo a punta de pistola, van obtenir les claus bancàries de la víctima i van realitzar nombroses transferències bancàries des del seu compte corrent a altres comptes dels segrestadors a entitats bancàries ubicades a França i a Lituània. Segons consta a l’atestat, els segrestadors li van arribar a robar 100.000 euros. Ho van intentar amb més diners, però les mesures de seguretat de les entitats bancàries van impedir que els lladres poguessin apoderar-se de més diners. Quan el van abandonar, van aprofitar les seves targetes per treure diners i comprar aparells electrònics al centre de Barcelona, abans d’escapar.
El segrest d’aquest empresari va fer encendre les alarmes a Portugal. La família, i concretament el seu fill, van posar els fets en coneixement de la policia portuguesa. La víctima va explicar als Mossos que l’havien segrestat a Portugal i la policia catalana, a través de l’Europol, van iniciar els contactes entre les dues policies per intentar aclarir els fets.
Un altre segrest
El segrest de l’empresari de la nit va funcionar a aquesta banda de delinqüents brasilers i ho van tornar a provar, però van cometre dos errors. El proppassat 11 de desembre els segrestadors, que ja estaven sota la lupa dels Mossos, la Policia Nacional i també de la policia portuguesa, van intentar segrestar una empresària a Setúbal. Un cotxe amb tres dels homes li va barrar el pas i la van intentar carregar al cotxe, amenaçant-la amb una arma de foc. Van agafar-la i van intentar fer-la entrar per la força al seient posterior del vehicle. Alertat pels crits, la seva parella va sortir i va forcejar amb els segrestadors, els quals finalment van desistir del segrest, però van fugir amb el vehicle de la víctima.
La geolocalització del vehicle de la dona, que els lladres s’havien emportat, va ser clau per poder-los localitzar a Torremolinos, on van ser arrestats per la Policia Nacional espanyola. Es van poder detenir cinc membres de la banda, dos dels quals també estaven relacionats amb el segrest que va acabar a Montserrat.
Segrestos importats del Brasil
Aquest modus operandi és habitual a zones de Sud-amèrica i, concretament, del Brasil, on grups armats fan segrestos exprés per aconseguir diners d’empresaris i, si no accedeixen, són executats, com una amenaça als altres potencials segrestats del perill d’aquestes bandes. Reformulat a Europa, la banda desarticulada pels Mossos d’Esquadra, feien el mateix tipus de segrestos internacionals d’empresaris portuguesos. Ara per ara, només els poden imputar el de l’home de 82 anys i el frustrat de la dona de Setúbal.
Gràcies a la declaració de les víctimes, els investigadors van obtenir informació sobre com estava conformat el grup responsable del segrest. Tres persones eren les encarregades de materialitzar el segrest, mentre que els altres s’encarregaven de l’entramat bancari per moure els diners que van aconseguir sostreure a la víctima localitzada lligada en un arbre a Collbató. A més dels detinguts a Torremolinos, els Mossos també han detingut altres persones relacionades amb el primer segrest a Alacant, Màlaga i Múrcia. A tots els arrestats se’ls atribueixen els delictes de segrest, robatori amb violència i pertinença a grup criminal.