Capturen un proxeneta i alliberen una dona a l'Estació del Nord de Barcelona abans d'agafar un autobús a París. Els Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) van detenir el passat dijous 14 de setembre un home de 23 anys quan s'enduia per la força una dona per continuar obligant-la a exercir la prostitució a França. Així ho ha explicat el cos aquest divendres, el qual va ser alertat arran d'una trucada de la víctima que demanava ajuda per evitar que l'individu la segrestés un altre cop contra la seva voluntat per marxar cap a la capital francesa. Per tot això, va activar-se un dispositiu urgent d'alliberament que va concloure amb l'arrest del presumpte explotador sexual i el rescat de la víctima.

Localització, detenció del proxeneta i alliberació de la víctima

Els Mossos d'Esquadra, a través del telèfon d'emergències 112, van rebre una trucada abans de la mitjanit del 14 de setembre, a la qual una dona molt alterada i amb por va manifestar que el seu proxeneta tenia la intenció de pujar-la per la força en un autobús que sortia de l'Estació del Nord de la ciutat comtal amb direcció a París. Segons apunta el cos policial en un comunicat, l'objectiu era continuar explotant-la sexualment allà. De fet, l'home havia portat dies enrere la víctima des de França a Barcelona per tal de fer-li tràmits de documentació. L'autobús que anaven a agafar sortia cap a tres quarts de dotze.

Al voltant de dos quarts de dotze, tot i que els agents no disposaven d'una descripció física acurada ni de la víctima ni del presumpte autor dels fets, van aconseguir localitzar una parella que es podia correspondre amb les dues persones que estaven buscant. Van fer les comprovacions dels passatgers de l'autobús i van confirmar que un home i una dona havien comprat dos bitllets amb seients junts. Així, doncs, els Mossos d'Esquadra van actuar, acreditant-se i van separar-los, moment en el qual la dona va manifestar que havia demanat auxili al 112. L'home va ser detingut i va passar a disposició judicial el passat 17 de setembre.

Tràfic d'éssers humans a Catalunya

Durant l'any 2022 els Mossos d'Esquadra van iniciar tretze investigacions relacionades amb el fenomen del tràfic d'éssers humans a Catalunya, tres més que el 2021. D'entre totes les tipologies de tràfic, en destaquen tres: explotació sexual, explotació laboral i per comissió de delictes. La tipologia d'explotació sexual és la que investigacions ha generat, amb un total de 6 l'any passat. Pel que fa a les víctimes, es van identificar un total de 18 de les diferents tipologies, 4 de les quals referides a explotació sexual. La mitja d'edat de les 18 víctimes era de 34 anys.