Sara Gómez, la dona de 39 anys que moria el passat 2 de gener a Múrcia després d'una lipoescultura -un tipus de cirurgia estètica- en la qual se li van perforar diversos òrgans vitals, no tenia prou greix abdominal per a l'operació, segons declaracions del seu germà en una entrevista en el programa Cuatro al Día.
Sara Gómez no tenia prou greix per a l'operació
El familiar de la Sara explicava al programa que "un altre cirurgià li va desaconsellar l'operació", ja que recentment s'havia sotmès a una abdominoplàstia i no tenia prou greix per a la intervenció. La lipoescultura consisteix a extreure mitjançant una cànula de succió el greix de la cintura, malucs i esquena baixa, per després transferir-la a un altre lloc, en aquest cas, als glutis.
Malgrat les advertències, la víctima va recórrer a altres sanitaris fins que el metge que la va portar a la mort, Javier Alejandro Masso, ara acusat d'homicidi, va accedir a fer-la-hi.
Segons el germà de la Sara, Masso sabia que no hi havia prou greix i altres indicadors ja van fer saltar les alarmes de la investigació. I és que aquest tipus de cirurgia estètica normalment costa al voltant de 13.000 euros, però el cirurgià va cobrar només 5.700.
Preu baix, titulació dubtosa i manca de regulació
A més, Masso està qualificat com a cirurgià cardiovascular, encara que explica amb un màster en medicina estètica que l'habilita legalment per fer un altre tipus d'intervencions, com la que va acabar amb la vida de la Sara.
La dona, mare de dos nens, va morir després d'un mes lluitant per la seva vida a l'UCI de l'hospital de Múrcia. L'autòpsia assenyalava que havia patit fins a trenta perforacions en òrgans vitals, que van acabar provocant-li una "fallada multiorgànica" mortal.
El cirurgià, denunciat per homicidi després de la lipoescultura mortal
La família i l'Associació de Defensa del Pacient, a través de l'advocat Ignacio Martínez, han denunciat ara a Masso per homicidi imprudent, davant del que la jutgessa ha pres mesures cautelars: se li ha retirat el passaport -ja que té nacionalitat espanyola i xilena- i se li ha prohibit sortir del país. Tanmateix, no se li impedeix de continuar treballant com a metge, afegint possibles noves víctimes a la seva llista.
De fet, col·lectius de metges especialitzats en cirurgia estètica fa anys que demanen canvis en la legislació per donar més garanties als pacients.
L'anestesista confessa i la família clama justícia
I és que a més de la falta de coneixements, la setmana passada l'anestesista de l'operació mortal de la Sara va declarar que va advertir el cirurgià i que aquest no li va fer cas.
Un pols baix i la certesa que el líquid que succionava no era grassa, sinó que era sang, no van fer que Masso detingués la intervenció, i fins i tot va assegurar la parella de la víctima que tot havia sortit bé, malgrat que estava desestabilitzada.
En una entrevista a El Español, el xicot de la víctima, que és policia nacional, lamentava que "la desgràcia és que ha hagut d'ocórrer la mort de la Sara perquè es posi en marxa el procés judicial" i que "el cirurgià va banalitzar molt la situació i li va donar una normalitat i un assossec que no corresponia, però ell per dins sabia el que havia fet".