La Policia Nacional i la Guàrdia Civil, en una operació conjunta amb Vigilància Duanera, han alliberat 162 dones que estaven sent explotades sexualment a falsos salons de massatges de diferents punts de l'Estat, principalment al País Valencià, però també a Manresa (Bages) i Reus (Baix Camp), així com Múrcia i Màlaga. El dispositiu ha culminat amb la detenció de 37 persones de nacionalitat colombiana i espanyola -amb nou d'elles ja a la presó de manera provisional- i 39 entrades i escorcolls a habitatges, després que tres de les víctimes denunciessin que les estaven prostituint.
Els capitostos de la màfia tenien vincles familiars i sentimentals entre ells i eren els propietaris o llogaters dels immobles als quals donaven una aparença de legalitat camuflant-los com a salons de massatges. No obstant això, un cop es feien amb les propietats, que eren principalment habitatges unifamiliars i locals comercials, les reformaven omplint-les d'habitacles amb lliteres i matalassos on les dones que captaven a diferents països llatinoamericans - i també a Espanya, però sempre llatines- eren obligades a vendre el seu cos. En la majoria dels casos, les víctimes havien arribat a l'Estat espanyol en situació irregular i no tenien permisos ni de residència ni de treball, quedant completament a la mercè dels proxenetes.
Els dirigents de l'organització comptaven amb la col·laboració de persones de confiança que supervisaven el funcionament dels prostíbuls i de recaptar els beneficis. A la base de la piràmide hi eren les encarregades de vigilar les víctimes a totes hores, cobrar als clients i proporcionar-los drogues si les demanaven. Les dones vivien en règim de segrest, i només podien sortir al carrer dues hores al dia al matí, però sempre controlades. A més a més, les canviaven entre els diferents locals i podien treure la paga amb qualsevol excusa; en aquest sentit, la meitat del que cobraven als clients anava sempre a les butxaques dels proxenetes.
Investigats per blanqueig de capitals
Paral·lelament, els agents de l'Àrea Regional de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària de València va iniciar una investigació per possible blanqueig de capitals. Gràcies a aquestes perquisicions es va poder identificar a les persones físiques que feien de pantalla per amagar el veritable origen dels diners. De moment, aquesta investigació patrimonial continua oberta. Els escorcolls dels domicilis dels onze màxims responsables es va saldar amb la confiscació de 141.000 euros en efectiu i tres vehicles, així com el bloqueig de béns mobles i immobles.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!