Els Mossos continuen celebrant les Esquadres, la celebració patronal de la policia de Catalunya, que pels volts de Sant Jordi —aquest any, ajornades per la gran apagada— homenatja aquells agents del cos que, els darrers 365 dies, amb les seves accions de mèrit, han excel·lit. Un dia per celebrar i també per posar en valor una feina que, els darrers temps, ha estat envoltada de polèmica. També és un bon moment per sentir els comandaments dirigir-se a la seva tropa. Ho va fer el comissari Sergi Pla, en un viral missatge als comandaments i polítics en defensa dels policies, i també ho ha fet, aquest dimarts, des del teatre de la Passió, a Esparreguera, el comissari Eduard Sallent, comissari en cap de la regió metropolitana sud, en la celebració del dia de les Esquadres d'aquesta regió que ara comanda, després de ser destituït com a cap del cos amb el canvi de Govern.
El comissari Sallent és més d'Atenes que d'Esparta, si seguim el símil del comissari Pla, però el discurs, amb més reflexió que èpica, amb més fredor que acció, ha servit per dir, tot i que amb diferents paraules, de fons, el mateix. A manera de pròleg, ha recordat que durant les darreres setmanes, entre el dia que s'havien de celebrar les Esquadres i avui, han passat moltes coses: des de l'apagada que va obligar a endarrerir l'acte, fins a l'atropellament a Cornellà minuts abans del derbi entre el Barça i l'Espanyol, recordant també el núvol tòxic arran de l'incendi en una fàbrica de Vilanova i la Geltrú. Sallent ha confirmat que la policia ha d'afrontar una complexitat fins ara no vista i que això està generant uns canvis estructurals en el delicte. "La violència en els seus diferents vessants continua creixent", ha assegurat. La violència masclista, la violència contra els infants, "la violència política" i també, i sobretot, la violència contra la policia. Pel comandament, la delinqüència més especialitzada i més organitzada, i la seva sofisticació i capacitat d’accés a armes de tota mena, dificulta cada vegada més l'activitat policial. El tràfic de drogues, el tràfic de persones, el tràfic d’armes o el cibercrim "estan massa presents a casa nostra", ha apuntat Sallent durant el seu discurs.
"Determinació i convicció, no podem perdre cap barri"
Però el comissari també ha enviat un missatge clar. A Catalunya han fet eclosió barris, "d’unes incipients banlieues", amb fenòmens de marginalitat i de segregació urbana on les tensions socials presenten esclats que s'han de gestionar de manera complexa. "Amb fermesa amb els qui la fan i amb la complicitat de la comunitat". "En això no podem fer ni un pas endarrere, no podem perdre cap carrer ni cap barri. Hem d’actuar amb determinació i convicció", ha assegurat Sallent. La feina de la policia, avisa Sallent, un dels homes amb més teoria policial a l'esquena, és cada cop més complexa, amb més hostilitat i més armes als carrers i les actuacions del dia a dia.

El comissari Sallent també ha enviat un missatge directe a la tropa i als agents que cada dia surten al carrer a ajudar els altres. "En un temps en què la superficialitat, l’aparença i la insubstancialitat estan tan presents, nosaltres aportem autenticitat. Ho fem en cada servei i en cada incident en què defensem drets i llibertats, on reforcem la convivència i on protegim els més vulnerables. I això és el que dona sentit a la nostra vida. Nosaltres som Mossos d’Esquadra, no fem de mossos, la nostra és una vocació, una professió, una forma de vida consagrada al servei dels altres".
Cas Àngel
Durant l'acte, amb la presència del cap del cos, el comissari Miquel Esquius, i l'absència de la consellera d'Interior, Núria Parlon, que tot i que tenia previst assistir-hi, ha excusat la seva assistència per la presència a la reunió del Consell Executiu, s'han condecorat diversos agents amb medalles i felicitacions per les seves accions de mèrit, com, una de les que ha recordat el comissari, la investigació que van fer des de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de la regió per aclarir la mort d'un nadó que va ser trobat sense vida en un contenidor a Cubelles, el que es va batejar com a 'cas Àngel'. Una parella va abandonar la criatura, pocs dies abans de Nadal, que encara plorava, però res es va poder fer per salvar-li la vida. Dos mesos més tard van poder detenir la mare, el pare i els avis. Els progenitors van ingressar a la presó.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!