Roben una maleta radioactiva a Barcelona, concretament, al districte de Nou Barris. Totes les alarmes han saltat després que aquest dimarts a la tarda hagin sostret una maleta amb perill radioactiu de quatre sobre cinc al carrer Riera d'Horta, número 46, de la capital. En un primer moment el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) havia dit que el robatori s'havia produït a la Llagosta, però la maleta va ser sostreta d'una empresa de Nou Barris, en aquest carrer referenciat, produint un error també a Protecció Civil, que va activar la fase de prealerta a la zona de la Llagosta.

 

Activat el Radcat

Tot i això, seria de baixa intensitat de radiació, atès que el cinc comporta menys risc a l'escala radioactiva. Protecció Civil, arran d'aquests fets, ha activat la prealerta Radcat, mentre que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha informat del furt i ha explicat que l'equip para la mesura d'intensitat i humitat del terreny conté dues fonts radioactives de baixa intensitat.

La categoria quatre de radiació, que és la que té aquest equip, recull que és "improbable que sigui perillosa per a les persones" perquè donada la seva radioactivitat no té riscos radiològics mentre es mantingui íntegre i tancat. Les fonts perilloses són al seu interior, protegides i encapsulades. Tot i això, podria haver-hi risc en cas que algú l'obrís o fes malbé l'equip, segons ha explicat el CSN aquest dimarts.

 

Maleta radioactiva robada a Barcelona

Tot i que normalment els lladres, un cop han robat la maleta, s'adonen que és radioactiva pels adhesius que porta i l'abandonen, des del CSN han donat una descripció de l'equip demanant la col·laboració ciutadana en cas que algú localitzi l'equip. La maleta és de color taronja, de dimensions 80x50x50 centímetres, aproximadament, té una doble seguretat per ser oberta i amb una nansa metàl·lica a la part superior. També consta d'un teclat numèric i un tub metàl·lic on hi són les fonts radioactives. Les autoritats aconsellen en cas de trobar-la trucar immediatament a la policia o al telèfon d'emergències 112.