Els Mossos d'Esquadra han detingut quatre persones, dos homes i dues dones, relacionats amb una onada de robatoris a persones grans a diferents punts de la geografia catalana, amb la tècnica anomenada "la sembra", que consisteix a distreure la víctima quan està a punt de treure diners d'un caixer, mirar la contrasenya i robar-li la targeta per fer reintegraments o compres. En total se'ls acusa d'haver comès fins a dotze robatoris seguint aquest modus operandi, tot i que no es descarta que estiguin relacionats amb més, i hi ha un cinquè home investigat

 

L'operació va arrencar al gener d'enguany, després d'un augment alarmant de robatoris a avis en ple carrer i amb la mateixa tècnica. Les perquisicions s'han dut a terme sota la batuta de la Fiscalia de Protecció de Víctimes Vulnerables, una secció de nova creació centrada a la protecció de persones grans i/o vulnerables i a la persecució dels delictes que afecten especialment aquesta demografia. Gràcies a les gestions dutes a terme pels agents de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona i la Unitat d'Investigació de la comissaria de Nou Barris, es va esbrinar que els autors eren sempre els mateixos, i que formaven una banda especialitzada en aquesta mena de delictes. 

La tècnica de la sembra 

El visionament de les càmeres de seguretat dels diferents bancs on van assaltar les víctimes va revelar el següent: cinc persones, tres homes i una dona, d'entre 19 i 65 anys, s'apropaven a una persona d'edat avançada que estigués retirant diners en un caixer per observar el PIN que introduïa. Llavors passaven a l'acció, cadascú amb un paper ben definit. Mentre uns distreien l'avi, fent-li creure que li havia caigut un bitllet, un dels altres li agafava la targeta i retirava una elevada quantitat de diners directament des del caixer del costat, o fugia del lloc de manera dissimulada i feia compres en algun establiment proper. Per evitar que ningú intervingués, la resta entretenien a possibles testimonis. 

Només en tres mesos van cometre dotze robatoris d'aquesta mena a Argentona, Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Mataró, Barcelona, Girona i Reus, però els investigadors no descarten que puguin estar relacionats amb més. Tants llocs diferents en un espai tan curt de temps evidenciava que tenien molta facilitat per moure's pel territori, la qual cosa va posar en alerta als Mossos que podien abandonar Catalunya en qualsevol moment, atès que van comprovar que no tenien cap arrelament al país. Per aquest motiu, van sol·licitar al Jutjat de Guàrdia d'Incidències autorització per dur a terme entrades i escorcolls als domicilis dels sospitosos. 

Quatre lladres de cinc, detinguts 

El cas va explotar el passat 25 d'abril, quan es va localitzar i detenir quatre dels cinc investigats, i els van intervenir 4.000 euros en efectiu i roba i complements que feien servir durant els robatoris per amagar la seva identitat. En tres mesos i dotze robatoris, els acusats van estafar més de 21.000 euros, segons han pogut comprovar els investigadors. Els quatre detinguts van passar a disposició judicial el 28 d'abril, i la investigació continua en marxa per poder detenir el cinquè implicat i comprovar si hi ha més víctimes.