Botarell, al Baix Camp. Al capvespre. Tot sembla tranquil, però no ho és. Les imatges de les càmeres de mapeig que alguns pagesos han posat als seus terrenys confirmen el que tothom sap: els lladres fan l’agost a costa dels nostres agricultors, que es passen l’any cuidant els camps per poder collir quan toca. Quan les garrofes són a terra o quan ja s’han fet caure les olives i són en sacs —d'aquí a pocs dies començarà la campanya—, els lladres aprofiten per fer net. A les imatges en vídeo que acompanyen aquesta notícia es pot veure com un lladre, ajupit a terra, arreplega garrofes de la finca d’un pagès a Botarell, un producte que acabarà venut per sota de preu al mercat negre, fins i tot, a altres pagesos amb menys escrúpols. El pagès perdrà el producte, els beneficis que n’hauria pogut obtenir... i, com és normal, acabarà perdent els nervis.

Lladres que tornen al lloc dels fets

No és el primer cop que passa. Olives, garrofes, sacs d’avellanes i fins i tot tapes de rec. Tot el que es pugui acabar venent és atractiu pels lladres que aprofiten la nit per colar-se als terrenys i fer net. En aquest cas, són imatges de la setmana passada, i al cap de pocs dies els veïns van avisar el pagès que els lladres hi havien tornat. Van poder avisar els Mossos i anar fins al camp que estaven saquejant, però els tres lladres, els tres magrebins, van poder escapar, deixant el cotxe allà abandonat i carregat amb gairebé els 600 quilos que van recollir de terra.

La garrofa va a 50 cèntims el quilo, expliquen els pagesos, farts d’aquest tipus de robatoris. Els lladres venen el producte a altres persones, alguns cops també pagesos, a meitat de preu. Tothom hi guanya, menys aquells a qui roben les garrofes. En el cas de Botarell, quan es van veure sorpresos pels Mossos i van escapar, van abandonar el cotxe carregat amb els 600 quilos, que, per sort, el pagès que ha explicat el seu cas a ElCaso.cat, ha pogut recuperar. Però no sempre és així. L'any passat li van robar les olives del mateix arbre. Uns desconeguts li van collir i se les van emportar.

 

Les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona o la Plana de Lleida, però també en zones més properes a l’àrea metropolitana, on els pagesos també lluiten per sobreviure, els robatoris al camp són una xacra, moltes vegades invisibilitzada. Petits furts de producte i de material que van sumant pèrdues als pagesos, ja prou castigats, i que els Mossos d’Esquadra, les policies locals i els vigilants municipals no poden aturar.

Complicat de caçar, fàcil de quedar en llibertat

A tot el país hi ha milers de quilòmetres d’extensió de camps que són impossibles de vigilar completament. Els lladres, conscients d’això, i també de la facilitat de col·locar-ho al mercat negre, saben que poden guanyar molts diners aprofitant-se de la feina dels pagesos. I no només això. El terreny permet escapar-se fàcilment si apareix el pagès o els Mossos, i, si són arrestats, però, en considerar-se un delicte lleu, entren i surten dels jutjats, si arriben a ser entregats al jutge i no queden en llibertat abans.

La situació, asseguren els mateixos pagesos, és insostenible, i els robatoris són gairebé diaris. Els agricultors del nostre país han posat el crit al cel, difonent les imatges i alertant d’aquesta problemàtica, que se suma a moltes altres que ja pateixen; entre d'altres, la burocràcia asfixiant de l’administració i la sequera. La policia catalana i alguns ajuntaments tenen en marxa dispositius especials per combatre aquest tipus de robatoris, però accepten que és molt complicat lluitar-hi, per la baixa punibilitat del fet delictiu investigat i també per la situació dels terrenys, que permeten fugir als lladres.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!