T'has adonat de cop que et falta el DNI o t'han robat recentment la cartera? Ves amb compte, perquè el teu nom podria aparèixer en el registre de parelles de fet de manera fraudulenta. Aquest era el mètode d'una màfia formada per individus de nacionalitat marroquina, algeriana i espanyola, que sostreien els documents d'identitat de dones espanyoles amb les quals van formar 212 parelles de fet. Els delinqüents operaven a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), a Figueres (Alt Empordà) i Camprodon (Ripollès) i tenien accés a un conjunt de gestories -totes sota investigació- per fer els tràmits necessaris per formalitzar les unions fictícies. La Policia Nacional ha pogut desmantellar l'organització amb la detenció també dels cinc líders, tot i que la investigació continua en marxa mentre s'analitza tota la informació obtinguda de les gestories.
Les primeres sis parelles fraudulentes es van detectar a Cornellà de Llobregat. La possibilitat que hi hagués més va impulsar la Policia Nacional a analitzar la veracitat de 227 parelles. Estirant el fil, van localitzar els capitostos a Cornellà de Llobregat i van identificar la primera de les gestories involucrades a Salt (Gironès), des d'on els membres de l'organització presentaven les sol·licituds a les diferents subdelegacions del govern espanyol per la seva tramitació.
Un negoci transnacional i milionari
La investigació ha revelat que les persones que sol·licitaven els seus serveis, la majoria de nacionalitat marroquina i algeriana, pagaven 15.000 euros per cap perquè els tramitessin les parelles de fet per poder regularitzar ràpidament la seva situació a Catalunya. L'entramat criminal anava tan lluny com acompanyar-los als diferents ajuntaments per gestionar els empadronaments en domicilis als propietaris dels quals els pagaven una important suma de diners per poder adscriure-hi fins a vuit parelles al mateix temps. Amb tot, els investigadors calculen que el benefici obtingut pels delinqüents pot arribar als tres milions d'euros.
Els interessats en aquests serveis sovint arribaven d'altres països europeus, com França i Bèlgica, on s'hi havien instal·lat de manera provisional també de manera irregular. D'aquesta manera, la màfia no només ajudava immigrants il·legals a regularitzar la seva situació de manera fraudulenta, sinó també afavorien l'arribada d'aquests immigrants a casa nostra.
Com a resultat d'aquesta operació, que continua en marxa per determinar la implicació de les gestories on es tramitaven aquestes parelles, s'ha detingut catorze persones acusades de pertinença a organització criminal, falsedat documental i contra els drets dels ciutadans estrangers, i altres dotze per delictes de falsedat documental.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!