La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació 'Bufox', ha detingut un matrimoni de 42 i 38 anys que realitzava rituals amb substàncies psicotròpiques il·legals i extremadament perilloses com l'ayahuasca o les escames de gripau bufo.

Els ara detinguts oferien estades de caps de setmana complets a través d'internet. Els clients, a canvi d'una sessió, pagaven entre 75 i 150 euros, depenent de la substància a consumir, i si es quedaven tot el cap de setmana, fins a 350 euros.

Rituals amb ayahuasca i escames de gripau bufo

Durant els registres realitzats a l'habitatge i a la seu de l'associació, els agents van trobar fins a 97 tipus substàncies prohibides repartides per diferents estances. Van localitzar l'escama de Bufo Alvarius guardada en una caixa forta a l'habitació principal per la seva perillositat.

Els arrestats eren el president i secretària d'una associació dedicada als rituals sota l'efecte de substàncies psicotròpiques. Realitzaven els rituals a tall de pràctica efectuada sota la "medicina ancestral internacional" i publicava les seves sessions a internet des de la seva seu a Guardamar del Segura. Se'ls imputa un presumpte delicte contra la salut pública.

Marit i dona, de 42 i 38 anys d'edat respectivament. "Els ara detinguts van registrar formalment la seva associació el juny de 2019. Des d'aquell moment, es va sospitar que tant les finalitats com les activitats d'aquesta entitat poguessin ser perjudicials per a la salut i per a la seguretat pública, per incloure entre les seves "medicines" ofertes substàncies prohibides pel Conveni de Substàncies Psicotròpiques de 1971 de les Nacions Unides", ha afirmat la Guàrdia Civil en un comunicat. 

En els vídeos dels rituals que ells mateixos havien publicat a internet i en xarxes socials s'observa clients que consumien en forma líquida o inhalaven els psicòtrops que ell (el mestre de cerimònies) els aportava. Al seu torn la dona els obstruïa la respiració perquè mantinguessin més temps el fum al seu interior. Algunes vegades, "a conseqüència d'aquesta pràctica, els clients solien caure al terra amb algunes convulsions i presentaven una alteració greu de la consciència", afegeix l'institut armat.

"Tot això tenint en compte que el president i director d'aquestes activitats no posseïa cap titulació professional o formativa que li emparés facultativament per a l'ús i subministrament a terceres persones de substàncies psicotròpiques, psicoactives, psicodèliques o al·lucinògenes, les quals poguessin representar una amenaça greu per a la salut," afegeix la nota.

Processat Nacho Vidal per la mort d'un home en un ritual xamànic

L'actor de cinema per a adults Nacho Vidal va ser un dels tres detinguts acusats per l'homicidi imprudent del fotògraf José Luis Abad, que va succeir el juliol de 2019 a la localitat valenciana d'Énguera. Els acusats van oferir verí|metzina de gripau al mort. L'actor va quedar en llibertat amb càrrecs.

Nacho Vidal / EFE

Nacho Vidal / EFE

Segons va informar la Policia Nacional en una nota de premsa, l'equip de Policia Judicial de Xàtiva va iniciar les investigacions després de la defunció d'una persona, José Luis Abad, durant la celebració d'un ritual basat en la inhalació dels vapors del verí d'un gripau de l'espècie Bufo alvarius.