Dos agents de paisà de la comissaria de Sarrià, fora del seu districte, van veure que alguna cosa no anava bé. Van detectar un home, jove, ben vestit, que feia moviments estranys i no deixava de mirar el mòbil caminant per la Rambla de Catalunya de Barcelona. Amunt i avall. Els agents Fura, tal com es coneix en l'argot policial aquests agents que treballen no uniformats especialitzats a caçar lladres, van seguir l'home. Era l'1 de juny, cap de setmana, i van veure com entrava en un bloc on hi ha diverses oficines, al carrer de Mallorca, i va tornar a sortir, ara amb dues persones més. Es van asseure en una terrassa de la Rambla i van esperar que arribés una parella, un home i una dona, tots dos veïns de Barcelona, catalans. Van iniciar la conversa fins que la parella catalana es va aixecar i va marxar, visiblement molesta, amb els tres joves italians, d'origen balcànic, amb qui havien quedat. Els agents dels Mossos, sense perdre de vista els joves, van seguir la parella i van preguntar què havia passat. No en van tenir cap dubte. Estaven davant d'un cas, frustrat de moment, de Rip Deal. Els policies van agafar les dades de la parella i van marxar a buscar els joves. Si les sospites eren certes, havien de portar a sobre una gran quantitat de diners falsos. Era clau poder-los enxampar.

La parella catalana, formada per un home de negocis de la ciutat de Barcelona, amb diverses inversions en el món immobiliari, feia anys que tenia tractes amb un home italià que volia fer negocis a Barcelona. Si bé mai es van concretar, aquest home sí que li va explicar que uns homes de negocis coneguts seus volien fer una compra d'actius digitals, bitcoins, i que si ell coneixia algú que en volgués vendre. L'home va contactar amb una amiga seva que té bitcoins i que estava interessada a escoltar l'oferta. I així va ser la trobada de l'1 de juny. Els suposats venedors van oferir pagar 500.000 euros a la dona a canvi del seu moneder de bitcoins, però la condició era que ells havien de pagar la transacció amb diners en efectiu. La parella catalana no ho va veure clar, es van aixecar i van marxar. Van fer bé. Es van estalviar ser víctimes d'una estafa coneguda com a Rip Deal. Els potencials estafats tenen alguna cosa d'alt valor -béns físics, com joies o rellotges, o béns digitals, com bitcoins- i ho entreguen als compradors a canvi d'una gran quantitat de diners en metàl·lic. Si bé entre tots els diners n'hi ha algun de bo -els de les parts de dalt, els que revisen- la majoria són falsos, bitllets que semblen reals, però que porten un text que alerta que són falsos en petit -així s'estalvien que els puguin acusar de falsificació de moneda- i acaben rebent molt pocs diners pel que han entregat. Quan ho troben i veuen que els diners no valen res, els compradors ja s'han esfumat.

Volien comprar bitcoins i pagar amb diners falsos

Era la intenció dels tres estafadors amb aquesta parella de Barcelona. Però els Mossos ho van veure venir. Els agents de paisà van seguir els dos joves i van veure que van tornar a l'edifici d'oficines i, abans que poguessin entrar, els van interceptar i els hi van preguntar què feien. Els homes es van posar molt nerviosos i fins i tot van intentar fer una trucada, que els mateixos agents van frustrar. Mentre estaven parlant amb ells, va aparèixer el tercer, amb una bossa d'esport plena de diners. Els Mossos d'Esquadra ja havien trobat la peça que faltava: els diners sense valor que volien fer servir per estafar la parella. Els tres van quedar detinguts.

RipDeal Barcelona
Imatge dels diners intervinguts pels Mossos als tres detinguts / CME

En l'escorcoll minuciós als homes i a la bossa que portaven, els agents van trobar 40.000 euros de curs legal en bitllets de 200 euros i 5.994 bitllets de 200 euros, gairebé dos milions d'euros falsos, amb la llegenda que avisa que són facsímils, preparats per cometre aquest tipus d'estafes. Els tres homes, de 27, 28 i 30 anys, van ser detinguts per un delicte d'estafa i van ser entregats al jutjat de guàrdia, que els va deixar en llibertat amb càrrecs. A la parella catalana els volien estafar aquests 500.000 euros, que no tenien cap valor, per un moneder de bitcoins, fet que hauria generat un perjudici econòmic gegant per a ells; la transacció, ni que haguessin estat detinguts, no s'hauria pogut revertir i els estafadors s'haurien quedat milers d'euros en bitcoins. Que els Mossos haguessin trobat gairebé dos milions d'euros en aquests bitllets no de curs legal fa pensar que els tres arrestats, i altres còmplices, podien estar preparant noves estafes d'aquest tipus a la ciutat de Barcelona.

Què és l'estafa Rip Deal?

Habitualment els estafadors simulen ser unes persones d'alt poder adquisitiu, com aquests tres nois, i vesteixen de forma solvent, fent reunions en hotels d'alt standing amb les víctimes per tal de guanyar-se la confiança d'aquestes. En el cas dels detinguts ara, fins i tot havien llogat per un cap de setmana una oficina al carrer de Mallorca per demostrar poder i poder-hi portar els potencials estafats per demostrar solvència. Les estafes conegudes com a Rip Deal busquen persones amb poder adquisitiu, i els hi ofereixen, alguns cops, preus per sobre de mercat, a canvi que acceptin els diners en metàl·lic, però sense saber que la majoria dels diners que els hi donen són falsos.