En unes quantes setmanes començaran els sopars de Nadal, siguin familiars o d'empresa és costum al nostre país que molts plats siguin acompanyats d'una peça de carn.

Es tracta d'un aliment summament popular a tot el món i compta amb moltes formes diferents de preparar-se. És una font important de proteïna i és l'estrella a molts restaurants com rostidors o hamburgueseries.

És crucial cuinar adequadament la carn. Amb la d'alguns animals es pot ser una mica més descurat, però les peces de pollastre, per exemple, han de cuinar-se bé per evitar problemes de salut que comportin una visita urgent a l'hospital més proper.

Els perills de la carn

Hi ha moltes persones a qui els agrada la carn sucosa. De fet és un dels plats més populars a diversos restaurants. Tot i això, és necessari que els cuiners sàpiguen quina carn pot coure's durant menys temps i quina carn ha d'estar completament feta encara que impliqui alguna cosa més temps de cocció.

L'última vegada que es va fer un estudi relacionat amb els ingressos per ingerir carn crua va ser el 2009. A la Unió Europea es van registrar gairebé 5.500 intoxicacions per aquesta pràctica culinària.

Carnisseria EP (2)

Carnisseria / Europa Press

També és molt important conèixer la procedència de la carn. Algunes peces poden tenir bacteris. L'Escherichia coli ha afectat moltes persones en els últims anys i pot resultar mortal, per la qual cosa s'aconsella anar a venedors de confiança sempre.

Els tipus de carn i el seu grau de perillositat

Les peces més perilloses són les de pollastre i la carn picada. És molt important cuinar molt bé la carn de pollastre, ja que és propensa als bacteris. Mateix cas que la carn picada, ja que no sempre s'elimina bé el bacteri de l'E.coli O157:H7 de l'intestí dels animals.

El gall dindi i la vedella tenen un risc elevat. També es recomana cuinar la carn al forn i no menjar-la en filets, d'aquesta forma es prevenen possibles malalties que es produeixen per no cuinar bé la carn. La carn de gall dindi s'ha de conservar amb molt de compte, si passa més d'una setmana comencen a aparèixer els bacteris en ella.

El porc i l'embotit tenen un risc mitjà. Els embotits poden tenir Listeria monocytogenes, que no és habitual, però aquest bacteri resisteix el fred per això s'ha de comprar en botigues de confiança. El porc se sol cuinar molt temps tradicionalment, ja que per les seves propietats no és massa saborós poc fet i no sol presentar gaires problemes.

Finalment les carns de risc baix són les salsitxes i el pernil. Les primeres es cuinen a altes temperatures, el que prevé l'aparició de bacteris i el pernil és bastant segur pel procés que requereix la seva preparació.