El reconegut cuiner Alberto Chicote, famós pels seus programes Pesadilla en la cocina i Te lo vas a comer, és a més un empresari amb una àmplia experiència al món de l'hostaleria.
Va ser el 2014 quan es va embarcar en l'aventura d'obrir el restaurant Yakitoro al carrer de la Reina de Madrid. Al seu local, Chicote adaptava la tradicional taverna japonesa a la cuina espanyola i els seus yakitoris, les famoses broquetes de pollastre, de seguida van triomfar entre els madrilenys.
Els restaurants de Chicote s'enfonsen després del traspàs
Vist l'èxit de la idea, va obrir un altre local al Passeig de la Castellana amb els seus innovadors yakibocatas, entre qui van arrasar entrepans com el de be amb tzatziki o el d'orella cruixent de porc amb sisho fresc; així com el yakiramen ibèric, o el de cocido madrileño amb tallarins yuoiao.
Restaurant Yakitoro / TripAdvisor
Tanmateix, el desembre 2020, el presentador anunciava el traspàs dels dos establiments, amb sentiments agredolços: "El moment és molt il·lusionant, d’una banda, i, per un altre, trist perquè han estat sis anys i mig molt molt gratificants amb Yakitoro. Hem fet un munt d'amics i hem atès a un munt de gent", declarava a la premsa.
I sembla que l'abandonament del xef ha deixat els restaurants enfonsats. Amb una puntuació de 4 sobre 5 en TripAdvisor, més de cent comentaris negatius disparen les alarmes. I és que diversos clients coincideixen que la qualitat ha caigut en picat després del canvi d'amos.
"Estafa" i "abús" en els Yakitoro
"Com es nota el canvi d'amos" comença un, per continuar sentenciant: "La primera vegada fa quatre anys, vam sortir contents de l'originalitat del concepte: plats petits, amb dues broquetes, per poder compartir-los amb la teva parella i gaudir de múltiples sabors originals. Ara cada plat (entre 7 i 9 euros) només té una broqueta, per la qual cosa el nou concepte es basa a aprofitar la imatge de Chicote i la bona situació del local per estafar el client de passada. Només se salva l'amabilitat de la cambrera, la resta poc ètica. Espero que el karma posi tot al seu lloc. I si Chicote continua rebent comissió per l'ús del seu nom també és responsable d'aquest abús".
Una altra opinió dona suport als arguments d'aquest client, explicant que quan el portava Alberto Chicote, sempre sortien "amb total satisfacció per la nostra part, tant per la qualitat i el tractament dels productes com per les summament delicioses salses que els preparaven." Però que, en tornar, ja sense el famós cuiner al capdavant, es van emportar "la gran desil·lusió del segle".
"Pèssim", "immenjable"
I un tercer s'uneix al club de haters: "La nova empresa que el gestiona ara no només s'ha dedicat a gairebé duplicar els preus dels plats sense incrementar les quantitats, sinó que ha modificat les receptes dels mateixos per empitjorar-los. Començant pel maltractament que li donen al producte (sigui carn, marisc o peix) els adorns són pèssims. Un exemple: vaig demanar "Secret de porc al pastor" i per 7'40€ me'n van portar una mini broqueta amb diversos trossos de carn rematadament seca i exageradament condimentada amb una salsa immenjable i horrorosament picant (a mi m'agrada el menjar "una mica" picant, però això es passava cinc pobles). Per descomptat, o canvien al sistema anterior de Chicote o no pensem tornar".
Alberto Chicote en 'Te lo vas a comer' / La Sexta
Sembla que tots troben a faltar el reconegut xef al capdavant dels Yakitoro, que tanmateix, ha hagut de girar full per poder afrontar tots els seus nous projectes.
El que sí que continua gestionant és el restaurant terrassa Puertalsol, ubicat en un terrat d'El Corte Inglés en ple quilòmetre zero de Madrid, on es pot degustar la tradicional cuina madrilenya.
També està causant sensació amb el seu programa a La Sexta, Te lo vas a comer, que destapa diversos fraus alimentaris de la indústria.