La resposta de la doctora en Biomedicina Lidia Franco Luzón en xarxes socials als tuits d'un negacionista que va desmuntar un test d'antígens i demostrar que "només" tenen una tira reactiva dins, s'ha fet viral. La científica ha esclatat, farta d'aquest tipus de qüestionaments a la biologia i les seves declaracions ja acumulen milers de retuits i centenars de comentaris.

Una científica esclata contra els negacionistes a Twitter

El súmmum per a la jove doctora va ser la difusió d'una tendència entre negacionistes de la pandèmia que es dedicaven a desmuntar a casa un test d'antígens per demostrar la seva suposada poca eficiència i compartint una foto de l'interior, on "només" hi ha una tira que reacciona amb les nostres mostres biològiques nasals per determinar si som positius o negatius.

Captura

Davant dels comentaris, la Lidia explotava i escrivia un fil en el seu compte de Twitter, que ja s'ha fet viral.

Començava exposant: "Imagineu que, cada vegada que volguéssiu entrar en un edifici, decidíssiu no fer-ho perquè "no us fieu de l'arquitecte que el va dissenyar ni dels obrers que el van construir".

I continuava exposant la poca fiabilitat d'alguns d'aquests qüestionaments: "O que, cada vegada que heu de conduir un cotxe, preferiu no fer-ho perquè 'segur que aquests mecànics i enginyers no tenen ni idea de com fabricar un cotxe fiable'. Sona ridícul, oi?".

"Sona ridícul,oi?"

I després, carrega contra les persones que, per sobre de la comunitat científica i sanitària, s'han posicionat en el negacionisme o donen arguments poc sòlids i sense coneixement de causa: "És més, imagineu que, com creieu que els arquitectes i enginyers no fan bé la seva feina, decidiu llegir un parell de manuals i fer una recerca ràpida per internet per poder construir el vostre propi edifici i fabricar el vostre propi cotxe. Sona encara més ridícul, no?".

Llavors llança la pregunta que tant li ha indignat i que posa en evidència la injustícia i poc sentit de dubtar dels avenços tecnològics quant a la medicina desenvolupada durant la pandèmia i no qüestionar altres aspectes de la vida: "Per què moltes persones es creuen amb la potestat de pensar que els científics no sabem fer la nostra feina, i que el que fem no funciona bé o no és segur? Per què no es qüestiona la manera de treballar d'altres professionals, però sí el del científic?", lamenta.

"És esgotador desmentir estupideses"

També parla sobre la desinformació que s'ha viscut durant la pandèmia, que ha tingut espais per a discursos negacionistes sense arguments: "Per què es dona bombo a aquells sense formació específica en aquests temes que afirmen coses que qualsevol amb un mínim de background científic pot desmentir? Entenc que és més còmode creure en conspiracions que en la ciència, però això ja és absurd".

Finalment, deixa clar que l'avenç de la ciència ha estat clau en el desenvolupament històric de la humanitat: "L'ésser humà ha arribat on està gràcies que la ciència ha anat desmentint supersticions i suposicions que es donaven per certes. No entenc que al segle XXI costi tant mantenir aquest principi. És esgotador desmentir estupideses que, científicament, no se sostenen".

Just aquesta setmana es coneixia el cas d'una cap d'infermeres d'una residència d'avis a Lorca, Múrcia, que es negava a portar mascareta a la feina i qüestionava els tests d'antígens. D'altra banda, es feia pública la mort de Valentina Boscardin, una jove model brasilera de 18 anys que moria per covid malgrat haver estat vacunada amb les dues dosis de Pfizer.