Els Mossos d’Esquadra han pogut identificar l’autor de l’atropellament mortal de Luis Daniel Aradas, un empresari que el dia 21 de setembre de 2004 va ser víctima d’un robatori del seu vehicle mentre estava comprant el diari a Castelldefels (Baix Llobergat). El lladre li va robar el cotxe i en la fugida, quan ell s’hi va posar davant, va ser atropellat. 

El va arrossegar alguns metres i finalment va caure, morint per culpa de les ferides. En aquell moment la investigació va anar a càrrec de la Policia Nacional, que no van poder aclarir qui havia estat el conductor homicida. Ara, 17 anys després, els Mossos han pogut aclarir qui va ser, però ja és tard. L’autor del crim va morir l’any 2016 a la presó de Brians, tal com ha avançat Tura Soler a El Punt-Avui i han confirmat més tard els Mossos d’Esquadra en una nota de premsa.

El cotxe, cremat

L’endemà dels fets va aparèixer un cotxe calcinat a Castelldefels. Es tractava del mateix vehicle que li havien sostret a la víctima. En aquell moment, les gestions d’investigació de la Policia Nacional van permetre identificar i detenir la persona que havia cremat el vehicle sostret, utilitzat en l’escena d’un crim.

El detingut, un home de 51 anys i nacionalitat uruguaiana, Ricardo Marcelo Márquez, explicar que havia cremat el cotxe per encàrrec d’un individu al qual no coneixia, a canvi de droga. Només va poder ser acusat i condemnat per la crema del cotxe. El crim havia quedat per resoldre. Ningú va poder identificar qui havia atropellat mortalment l’empresari.

Les filles de la víctima van pressionar per reobrir el cas

Les filles de la víctima van demanar seguir amb el cas, creien que podia haver-hi un conflicte laboral darrere del crim. El jutjat de Gavà va demanar a la Unitat Central d’Homicidis dels Mossos d’Esquadra reobrir el cas i investigar aquesta línia que va aportar la família d’Aradas. La persona amb qui tenia un conflicte la víctima estava fora del país i pels investigadors no quadrava la teoria. 

Els Mossos, però, van seguir la investigació en l’entorn de l’home que aquell any havia estat detingut per la crema del vehicle. Amb la revisió de les declaracions dels testimonis, la policia catalana va poder perfilar la fisonomia de l’autor de l’atropellament, i el va poder relacionar amb un conegut de l’home que s’havia arrestat en primera instància. 

Però van arribar tard. L’home que els Mossos creu que és l’autor de l’atropellament mortal, Eduardo Laratta, un home de nacionalitat espanyola que va morir amb 38 anys, l’octubre de 2016, mentre estava ingressat al centre penitenciari de Brians 2. 

L’autor de l’incendi també va confessar

El mes de setembre els Mossos van localitzar Ricardo Marcelo Márquez i també va confirmar que va ser Eduardo Laratta qui havia robat el cotxe al passeig Marítim de Castelldefels i que fa fugir provocant la mort del propietari, tot i  que la seva intenció no era matar-lo. Els Mossos donen veracitat també a la versió de l’home, que assegura que no van fer-se amics fins després del crim, i que ell no sabia que el cotxe que va incendiar a canvi de droga estava relacionat amb un crim.

Cas resolt, cas tancat

Després d’entregar la informació al jutjat que portava el cas, el jutjat de Primera Instància i Instrucció número 5 de Gavà, s’ha donat per resolt el cas i quedarà arxivat definitivament davant l’extinció de la responsabilitat penal per la mort del presumpte autor. Massa tard.