El passat 1 de maig una avioneta que sobrevolava la selva de Guaviare, al sud de Colòmbia, va estavellar-se després que el motor fallés de manera abrupta. A l'aeronau viatjaven quatre germans, d'entre 1 i 13 anys, i la seva mare; la família tenia previst reunir-se amb el pare, qui havia fugit del poble de l'Amazones, d'on són originaris, fugint de les amenaces de mort d'uns guerrillers. Quan es trobaven sobre el riu Apaporis, la torre de control va rebre un avís del pilot sobre el mal funcionament del motor, però l'avioneta va perdre altura molt ràpidament i va estavellar-se contra els arbres. Els tres adults que hi viatjaven, la mare, el pilot i un altre passatger, van perdre la vida durant l'accident; dels nens, però, es va perdre el rastre. Les Forces Militars de Colòmbia van llençar-se a la seva recerca que ha durat 40 dies i que, afortunadament, ha tingut un final feliç: tots quatre germans han estat trobats aquest divendres, deshidratats i malnodrits, però amb vida. 

Sobreviuen durant més d'un mes en condicions extremes

"Estaven sols. Ells mateixos han aconseguit un exemple de supervivència", ha expressat el president de Colòmbia, Gustavo Petro, després de conèixer-se la notícia. La selva amazònica es caracteritza per les abundants pluges que l'assoten durant gairebé 16 hores al dia, i per l'extrema humitat i foscor a causa de la densitat del fullatge. De fet, en trobar-los, l'helicòpter enviat pel seu rescat no va poder ni aterrar per l'abundància d'arbres a la selva, i va haver de romandre suspès a l'aire, a més de 60 metres, i van pujar els germans amb un arnès, d'un en un. El president colombià ha explicat als mitjans que aquests nens, sobretot els dos més grans, de 13 i 9 anys, estaven acostumats a moure's per la selva, i sabien distingir les plantes verinoses de les aptes pel consum humà, la qual cosa ha permès que sobrevisquessin durant tant de temps. 

Durant 40 dies, uns 200 militars de les Forces Armades de Colòmbia van buscar sense descans els menors, ajudats de membres d'algunes tribus indígenes que coneixien la zona. Quan van localitzar l'avioneta, l'endemà de l'accident, només hi van trobar els cadàvers dels tres adults, però no hi havia ni rastre dels germans, la qual cosa va mantenir amb esperances tota la nació durant els 40 dies que han durat les tasques de recerca. A hores d'ara els nens han estat traslladats a l'Hospital Militar per a avaluar el seu estat de salut general i, si els donen l'alta mèdica, seran traslladats a San José del Guaviare, capital de la zona on ha ocorregut la tragèdia, o a Bogotà. "Ha estat un regal de la vida", ha assegurat el president, que té previst visitar aviat els quatre menors supervivents.