L'onada de robatoris violents a l'Horta de Lleida va portar els veïns a patrullar ells mateixos per atrapar els lladres i, ara, els Mossos d'Esquadra han reforçat encara més el dispositiu a la zona amb la Guàrdia Urbana. La policia catalana ha posat més efectius, especialment dels Fura, agents de paisà, per vigilar aquesta àrea de cases disseminades a la capital de Ponent davant del repunt d'assalts durant el primer trimestre de 2024 i les queixes dels residents que han patit aquests incidents. De fet, fa pocs dies es van donar dos robatoris amb força molt seguits a la partida de Cunillàs i un altre a Montcada, ferint en aquest cas amb una ampolla al propietari del xalet.

Robatoris i patrulles veïnals que "molesten" als Mossos

L'intendent cap de l'ABP Segrià, Xavier Ribelles, destaca que des de 2019 els robatoris a l'Horta de Lleida havien baixat un 34,6% i que portaven cinc anys consecutius de davallada. Per això, els Mossos veuen en certa manera una lògica en aquest increment perquè s'havia arribat al "topall" del descens. No obstant això, els veïns de la zona no ho veuen de la mateixa manera i van formar patrulles ciutadanes de vigilància per frenar l'onada d'assalts i intentar que els lladres no actuïn. Aquesta iniciativa, però, anava encaminada a donar suport als Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Lleida que ja es trobava patrullant la zona.

Però als Mossos d'Esquadra els no han acabat d'agradar del tot aquestes patrulles ciutadanes que recorren durant les nits les diferents partides i miren de foragitar els lladres. Ribelles ha remarcat, en aquest sentit, que els sometents "molesten" a la policia perquè generen "confusió" a les patrulles del Fura i poden arribar a generar conflictes de forma involuntària. "Mai cap sometent ha aportat coses positives en la reducció de fets delictius malgrat les veus que ho puguin dir", ha sentenciat l'intendent cap del Segrià. També ha alertat que aquestes patrulles de veïns no han d'anar armades en cap cas, atès que això és una "il·legalitat" i suposa un gran risc.

Dispositiu policial a l'Horta de Lleida

Els Mossos d'Esquadra han introduït aquest reforç policial i ja es troben patrullant amb més efectius a l'Horta de Lleida des del 15 de març, que és quan es va implementar un operatiu amb més "intensitat i presència", que va sumar efectius de l'ARRO i també de la Guàrdia Urbana de Lleida. Ribelles ha destacat que, a banda de "fer presència", els agents també són de molta proximitat als veïns, ja que es parla amb ells i hi ha controls en cruïlles de carreteres on hi ha més "moviment de persones i vehicles". Tot això, augmentant les dotacions de Fura i amb la certesa que ben aviat podran començar a fer detencions dels lladres que han assaltat cases els darrers mesos.

Control policial conjunt de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana a la partida de Fontanet de l'Horta de Lleida / Oriol Bosch, ACN
Control policial conjunt de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana a la partida de Fontanet de l'Horta de Lleida / Oriol Bosch, ACN

Malgrat l'elevada presència policial, les darreres setmanes hi ha hagut robatoris amb força en què fins i tot alguns propietaris han estat agredits pels lladres. Tot i això, l'inspector ha assegurat que la policia té una "bona" línia d'investigació i confien enxampar els responsables aviat. Cal recordar, a més, tal com ha expressat Ribelles, que els Mossos d'Esquadra han constatat un "lleuger" increment dels delictes a l'Horta de Lleida aquest 2024 i asseguren que tan bon punt ho van detectar van augmentar la presència en aquesta zona de les rodalies de la capital del Segrià.