Santi Laiglesia és l'home que va ser investigat per l'assassinat d'Helena Jubany i, ara mateix, per tothom, el principal sospitós del misteriós crim de Sabadell. L'any 2001 aquesta bibliotecària veïna de Mataró va aparèixer morta en un celobert. Algú l'havia drogat i l'havia precipitat, encara amb vida, des de diversos pisos.

Feia dos dies que estava desapareguda i finalment va aparèixer morta. La Policia Nacional es va fer càrrec de les investigacions, que van apuntar a Santi Laiglesia i Muntsa Careta, dos amics de la jove.

La reobertura del cas Helena Jubany

Un procediment judicial ple d'errors va portar a la presó Careta, que es va treure la vida a la presó de dones de Wad-Ras. El jutge no va obrir judici contra Laiglesia per falta de proves, i sense l'acusada Careta, l'octubre del 2005 es va dictar el sobreseïment provisional del cas. Les acusacions no creien que Careta hagués pogut actuar sola, i sempre s'havia cregut que Laiglesia hi havia tingut alguna cosa a veure, però no es va poder provar, ni arribar a judici.

Santi Laiglesia, de blanc i de cara, en una excursió de la UES / TV3

Ara, 19 anys després del crim, i poc abans que quedés sense poder-se jutjar, les noves proves que ha trobat la família i la petició del ministeri fiscal han permès reobrir el cas per segon cop. Aquest dimarts el jutjat de primera instància de Sabadell ha ordenat reobrir el cas, ara contra l'investigat Santi Laiglesia, i practicar noves diligències. Entre d'altres, analitzar el disc dur de l'ordinador d'Helena Jubany.

Noves proves: contradiccions en les declaracions de Laiglesia

Arran de l'emissió del documental sobre el crim de Jubany a Crims de TV3, la família ha pogut parlar amb més gent a qui en el moment de l'assassinat de la jove no s'havia interrogat.

Una persona assegura que Laiglesia vivia normalment al pis des d'on va ser llançada la jove Jubany i que fins i tot a la bústia del pis hi havia els dos noms, el de Careta i Laiglesia, que eren parella. Aquest fet implica diverses contradiccions amb la versió de l'home en el moment dels fets.

Entre altres noves proves, la família també aporta un testimoni que assegura que ni Laiglesia ni Careta van participar, com ells havien dit com a coartada, en una acció de protesta ecologista que es va fer el dijous abans del crim, i quan Jubany ja estava desapareguda, contra la construcció d'un camp de golf.

Careta i Laiglesia, en una imatge d'arxiu de la parella acusada del crim d'Helena Jubany / TV3

El ministeri fiscal, igual que la família, assegura que totes aquestes noves proves posen en relleu la falta de consistència de les versions que van donar l'acusada i Santi Laiglesia.

Qui és Santi Laiglesia?

Santi Laiglesia i la seva parella, Muntsa Careta, es coneixien amb Helena Jubany de la Unió Excursionista de Sabadell (UES), on tots militaven i havien fet diverses excursions junts. Laiglesia, advocat i criminòleg, i actualment membre del suport tècnic de la Secretaria General del Consell de Relacions Laborals de Catalunya, vivia al pis on es va consumar l'assassinat, amb Careta.

Era una persona molt activa en aquell moment a la ciutat de Sabadell i més tard, després del crim i de quedar lliure de culpa quan es va sobreseure el cas de manera provisional, va anar recuperant vida pública.

Imatge recent de Santi Laiglesia, acusat del crim d'Helena Jubany / ElCaso.cat

L'any 2016, per exemple, va protagonitzar una guerra contra les discoteques de la Zona Hermètica de Sabadell que va fer l'Agrupació de Veïns de Gràcia de Sabadell. Aquesta mateixa associació també va sumar-se a la petició de reobrir el cas de l'assassinat d'Helena Jubany, però sempre, van dir, preservant la presumpció d'innocència del seu antic membre de junta, Santi Laiglesia.

Haurà de tornar a declarar

Després d'aconseguir viure lluny dels focus —no va voler participar en la gravació del documental sobre el crim de Jubany a TV3—, va haver de declarar davant del jutge, tot i que finalment també es va tancar el cas. En la interlocutòria de reobertura del cas, el jutge Joan L. Cardona Ibánez va tractar Santi Laiglesia com a "investigat", per tant, va poder participar en el procediment amb la seva defensa.

El jutge que va reobrir el cas en primera instància va esperar primer les declaracions que va proposar la família de Jubany i el ministeri fiscal abans de cridar-lo a declarar de nou. En aquesta segona reobertura del cas, que ha ordenat Juan Díaz Villar, caldrà veure quins passos seguirà el jutge després de les diligències que ha demanat a la Policia Nacional.