El peix és un dels aliments més importants en la prestigiosa dieta mediterrània. A més, és un dels plats estrella a les festes de Nadal que pròximament arribaran a les cases de les famílies i als restaurants més prestigiosos.

També ha augmentat considerablement el seu consum per la fama que ha adquirit el menjar japonès últimament en occident. Cada vegada és més freqüent trobar diversos restaurants de sushi pels carrers, sent Barcelona una de les ciutats amb més oferta i demanda.

Segons els nutricionistes és molt positiu consumir peix dues o tres vegades per setmana, es tracta d'un aliment que té moltes vitamines i és una gran font de proteïna. Malgrat això, des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), han advertit del perill que pot suposar menjar alguns tipus de peix i marisc.

Els perills del peix

L'OMS adverteix que el consum de marisc i peixos pot ser perjudicial per tenir quantitats importants de metilmercuri, un compost orgànic del mercuri que és molt nociu per als éssers humans. Aquest element afecta el sistema nerviós central i als ronyons, a més és molt negatiu per a les dones embarassades.

Des de l'Agència de Protecció Ambiental (EPA) adverteixen a les dones embarassades i en període de lactància sobre els perills dels aliments que puguin contenir mercuri. El sistema neurològic del fetus pot veure's significativament afectat.

Pescaderia EP (2)

Peixateria / Europa Press

L'Agència Catalana de Seguretat Alimentaria recomana evitar el consum de les espècies de peixos grans que siguin depredadors, ja que poden contenir mercuri per si mateixos i s'alimenten d'espècies que també poden estar contaminades. S'aconsella informar-se sobre això per conèixer quins aliments tenen menys possibilitats de tenir aquest element.

Les espècies que s'han criat en piscifactories tenen menys quantitats de mercuri, per la qual cosa es recomana el seu consum en lloc de peixos que han estat capturats de manera tradicional.

Les espècies que contenen més mercuri

Com s'ha comentat anteriorment, les espècies que més mercuri contenen són les que són grans depredadors. Algunes d'elles es poden aconseguir a Espanya, encara que no és el més habitual. La primera d'elles és la tonyina d'ulls grans. Encara que no ens hem de preocupar per la tonyina del mediterrani ni del cantàbric, ja que la tonyina clara i la tonyina vermella no contenen grans quantitats d'aquest element per la qual cosa es poden consumir sense problema.

Es desaconsella el consum del peix espasa. És una espècie summament popular entre diversos gurmets, conté grans quantitats de mercuri. Tot això, el seu consum s'ha popularitzat considerablement a Espanya i hi ha diversos restaurants que ofereixen aquest peix.

El lluç de riu és una espècie invasora a Espanya, és un gran peix de riu que s'alimenta de tota mena d'animals marins. També és un gran depredador, i per això conté altes quantitats de mercuri i es desaconsella el seu consum.

Finalment, molts taurons també es troben en aquesta categoria, es consumeixen a alguns països del nord d'Europa i Àsia, a Espanya no és difícil aconseguir-ho. Es tracta del peix que es troba dalt de la cadena alimentària, per la qual cosa conté unes quantitats de mercuri bastant elevades.