Les Metzines, el col·lectiu de l'Assemblea Feminista de la facultat de Medicina i Infermeria de la Universitat de Girona (UdG) ha denunciat públicament un professor de la facultat per "abús de poder", ja que tenia comportaments inadequats, feia comentaris obscens i enviava missatges desagradables a les seves alumnes. Es tracta d'una situació que el col·lectiu assegura que es repeteix des de fa "bastant temps". Tot i que s'ha apartat a l'home de la docència de cara el pròxim curs "per raons d'organització interna", lamenten que la universitat no hagi pres accions directes i punitives contra el professor. 

La denúncia, que per ara només és una denúncia pública, l'ha feta el col·lectiu de Les Metzines a través del seu compte d'Instagram després d'estudiar la situació amb les afectades i els òrgans competents de la universitat. Tal com assegura el col·lectiu, que ha acompanyat la publicació amb alguns dels missatges que el professor enviava a les seves alumnes, no pararan de "lluitar fins que "l'entorn educatiu sigui un lloc segur per a tot l'estudiantat". 

El professor contactava les seves alumnes a través de les xarxes socials

El professor en qüestió, la identitat del qual no pot revelar-se, començava a seguir les seves alumnes "sistemàticament" a les xarxes socials, especialment a Instagram. A través d'aquesta plataforma, l'home enviava a les noies missatges obscens i desagradables, acompanyats d'emoticones somrients o que piquen l'ullet, denotant així que les seves segones intencions. El professor en qüestió responia les històries de les seves alumnes amb qualificatius físics, com ara "Sexyyyysss" o "Què guapa".

Altres missatges que el professor enviava a les seves alumnes deien "Molt guapa... però descansa una mica", "Ànims guapa, tot controlat??" o "Nerviosa? No home... ara que ja has sortit del grup de cardio... ja no t'has de posar nerviosa". Els missatges sempre anaven acompanyats d'emoticones que somriuen, piquen l'ullet, treuen la llengua o es tapen els ulls, entre d'altres. L'individu també havia enviat altres missatges més explícits. En un dels que recull el col·lectiu a la denúncia pública, es pot llegir al professor dient "Ampolla... conté una paraula dins..."; en un altre, l'home envia: "Si puc ajudar-te... ja saps", i pica l'ullet. Totes les converses mostren la insistència del professor per contactar les seves alumnes i que li responguin els missatges. Les Metzines puntualitzen que aquest comunicat es tracta d'una denúncia pública; per emprendre mesures legals, es necessita tant la personificació de la denunciant (amb noms i cognoms) com l'aportació de testimonis, els quals, en aquest cas, han estat anònims davant les conseqüències que revelar la seva identitat podia comportar. 

El col·lectiu lamenta que no s'hagin pres accions punitives 

Les alumnes van fer arribar els missatges a l'Assemblea Feminista de la facultat de Medicina i Infermeria de la UdG, la qual es va posar a treballar a investigar l'assumpte i posar fi als comportaments obscens del docent. El col·lectiu va traslladar la problemàtica a la delegada de Gènere de la UdG i van redactar una carta de denúncia, que van remetre al mateix òrgan. 

Després de rebre la carta de denúncia, tal com relaten Les Metzines a Instagram, la delegada de Gènere va reunir-se "a porta tancada" amb el degà de la facultat i el professor implicat, qui va defensar-se dient que tota la situació "era un malentès". El col·lectiu també explica que la facultat no ha pres accions directes o de caràcter punitiu envers el docent, el qual no exercirà la docència el pròxim curs "per raons d'organització interna". No obstant això, tal com expressen, hi ha la possibilitat que, en qualsevol moment, el professor torni a impartir classes. A més a més, el col·lectiu mostra el seu malestar perquè el docent "probablement continuï en contacte amb les alumnes a través de les pràctiques clíniques". Finalment, denuncien que no s'hagi realitzat cap intervenció "de caràcter formatiu" per corregir les actituds inapropiades, i que se'ls ha demanat no fer públic el nom del professor. Per altra banda, la UdG ha assegurat que no pot actuar davant denúncies anònimes, i demana que no es sancioni ningú des de l'anonimat, segons ha pogut saber l'ACN. 

INST