Les dades confirmen la dramàtica sensació. L'any 2024 ha estat fatídic a les presons de Catalunya. No només pel brutal assassinat de la Núria, la cuinera de Mas d'Enric, que va ser apunyalada per un intern de nacionalitat romanesa que després es va matar a ell mateix a la cuina de la presó de Mas d'Enric, sinó també pel més de mig miler d'agressions físiques que han patit els treballadors dels centres penitenciaris de Catalunya durant els dotze mesos de 2024. Una xifra que s'enfila fins a les 871 agressions si també s'inclouen les temptatives (316, durant el 2024). Totes aquestes dades les ha fet públiques avui l'organització de treballadors de presons Marea Blava en un informe al qual ha tingut accés ElCaso.cat. Segons aquest informe, dels 555 funcionaris agredits el 2024, 46 van patir lesions greus; 112, de lleus, i 397 no van patir lesions.

Per centres penitenciaris, al de Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires, Baix Llobregat) és on hi ha hagut més funcionaris agredits, 180 (la presó té una població penitenciària de 1.105 persones). El segueixen Quatre Camins (la Roca del Vallès, Vallès Oriental), amb 93 funcionaris agredits (població de 1.110 interns), i Brians 2, amb 61 funcionaris agredits (és el centre amb més població, amb 1.570). Al Centre Penitenciari de Joves, a la Roca, amb una població de 292, per tant, molt baixa, hi ha hagut 53 funcionaris agredits, per la perillositat d'aquests joves, que cada cop són més violents contra els funcionaris. De Joves ha sortit un dels interns més temuts a totes les presons de Catalunya, Brahim Benchrif, que ara ha estat traslladat per diverses presons i en totes ha generat incidents contra funcionaris. Està entre reixes des de 2021 i l'any 2022 va arrencar el seu currículum d'incidents a les presons. Té una ordre d'expulsió que no s'ha fet efectiva. A Mas d'Enric, a Tarragona, 48 funcionaris agredits, 29 a la presó de Lleida i 35 a Lledoners, al Bages.

Més estrangers que espanyols

Segons les dades del mateix informe, més del 60% de les agressions a treballadors penitenciaris dels darrers tres anys són protagonitzades per interns estrangers. Aproximadament cada any, els interns agredeixen amb lesió lleu, greu o sense lesió a un 17 % del total de funcionaris de vigilància, segons aquest mateix estudi. Marea Blava alerta que aquesta violència és un “mal endèmic” en el sistema penitenciari i que l'administració, tot i les bones paraules, no invoca un gir en les polítiques penitenciàries de Catalunya per poder revertir la situació.

L’estudi de Marea Blava també recull que la població penitenciària estrangera ha anat augmentant i que des de fa dos anys és major que l’espanyola. El 2002 representava el 48,8%; el 2023, el 50,3%, i el 2024, el 51,8%. També destaca que puja gradualment el nombre de presos que no tornen a la presó després d'un permís de tercer grau, els coneguts com a no reingressos. Crida l'atenció que a Puig de les Bases, a Brians 2 i a Joves, a la Roca, el percentatge és molt més gran, arribant al 7,1% a la de Girona, amb 32 persones que l'any 2024 no van tornar quan havien de tornar; es desconeix, per l'opacitat de l'administració, si van arribar a tornar o no. En total, durant aquest any, 242 persones dels diferents centres penitenciaris del país no han reingressat. És l'any amb més no reingressos dels darrers exercicis, tot i que no és l'any amb més permisos de tercer grau (que permet sortides per dormir fora o anar a treballar, entre altres casuístiques).

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!