Un professor de Jerez de la Frontera (Cadis) ha estat condemnat a 16 mesos de presó per haver maltractat a un alumne amb autisme. Els pares del nen, alumne del col·legi María Auxiliadora d’aquesta localitat gaditana, van denunciar el docent l’any 2019, després de tenir coneixement del tractament vexatori al qual sotmetia al menor, amb insults i denigracions diaris. La víctima pateix una discapacitat psíquica del 41%, a més d’autisme d’alt funcionament, i el condemnat li maltractava com a mètode per fer-lo callar durant les classes.

Lligat i emmordassat a una cadira

Les denigracions per part del professor eren constants, i aquesta situació va escalar fins al càstig físic durant una classe de música, quan, segons la sentència del Jutjat del Penal número 3 de Jerez de la Frontera, compartit pel Diario de Jeréz, el docent "va lligar l'alumne a una cadira i li va tapar la boca amb cinta adhesiva". La víctima va quedar emmordassada durant la duració de la classe, davant de tots els seus companys; segons l'acusat, el seu objectiu era "corregir l'alumne pel seu comportament agitat".

En els mesos posteriors a aquest incident, el nen va desenvolupar un quadre depressiu-ansiós amb conductes de risc suïcida. Els mèdics forenses consultats en el cas han relacionat aquesta circumstància amb els abusos soferts per part del professor, tot i que no han pogut afirma que fos la causa “única i exclusiva”, però sí que va contribuir enormement al desenvolupament d’aquest trastorn.

Atac a la dignitat del menor

Durant el judici el professor va defensar la seva actuació com una “broma” cap al nen. El jutge, però, ha considerat la seva conducta d’una “vilesa i crueltat tal que suposa una humiliació evident cap al menor i un atac directe a la seva dignitat com a persona”. La resolució del judici condemna el docent a 16 mesos de presó amb una inhabilitació per exercir de professor amb alumnes menors d’edat durant un any. A més, haurà de pagar una indemnització de 5.000 euros a la família del menor pel dany moral que li ha causat.