El jutjat de guàrdia de Vilafranca del Penedès ha decretat presó provisional, comunicada i sense fiança per a un home, de 43 anys i nacionalitat espanyola, detingut el passat dimarts a Sant Andreu de la Barca acusat de matar la seva parella durant l’estiu de 2021. Es tracta així de la primera detenció per violència masclista a Catalunya aquest 2023, encara que el crim va tenir lloc fa gairebé any i mig. La Guàrdia Civil va trobar el cadàver de la víctima enterrat a dos metres de profunditat després de fer una excavació en una finca de la propietat del detingut a la localitat de Pontons, a l'Alt Penedès. El cos havia estat esquarterat.

La Guàrdia Civil va trobar el cadàver esquarterat i enterrat en una finca a Pontons

El crim es va descobrir el passat dimarts, 3 de gener, quan el Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) de la Guàrdia Civil van rebre l'avís d'un moviment inusual de terres en una finca de Pontons. Fins al lloc en qüestió s'hi van desplaçar diversos agents pensant que es tractaria de l'enterrament il·legal d'algun animal o d'alguna irregularitat mediambiental. No obstant això, després de les primeres indagacions van sospitar que podria tractar-se d'una persona enterrada i van avisar el Jutjat d'Instrucció número 4 de Vilafranca del Penedès, qui va autoritzar l'excavació i la inspecció del lloc. Va ser aleshores quan es van descobrir diverses bosses de plàstic a dos metres de profunditat que contenien les restes mortals d'una dona.

Agents de la Guàrdia Civil van detenir aquell mateix dia al propietari de la finca com a presumpte autor del crim. En saber que havien descobert el cos, el mateix assassí es va ensorrar i va acabar confessant als agents que el cadàver era de la seva parella i que havia estat ell qui l'havia assassinat. Posteriorment, la va esquarterar i la va enterrar a dos metres de profunditat en un terreny de la seva propietat, on portava prop d'any i mig. Es tracta d'una veïna de Barcelona de 42 anys i nacionalitat espanyola. Els estudis forenses i la comparació de les mostres d'ADN del cadàver amb les de la parella sentimental del detingut hauran de confirmar la identificació definitiva de la víctima. 

Segons detalla el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), no consta que hi hagués cap denúncia prèvia per maltractament entre la parella. El cas havia anat a parar al jutjat de guàrdia de Vilafranca en trobar-se el cadàver a Pontons, un municipi dins el seu partit judicial, però ha decidit deixar-ho en mans d'un jutge de Barcelona, ja que en aquests casos la investigació correspon al jutjat més proper al domicili de la víctima. La causa està oberta per homicidi o assassinat, sense concretar fins que no avancin les investigacions. La Guàrdia Civil és el cos policial encarregat de portar la investigació del crim, que continua oberta.