El Jutjat de Violència sobre la Dona 1 de Pamplona ha decretat l'ingrés a presó d'un home de nacionalitat espanyola que el passat 6 de juliol va provocar un incendi al pis de la seva exparella a la capital navarresa. La investigació policial, que estan duent a terme agents de la Unitat d'Atenció a la Família i la Dona (UFAM) i de la Brigada Científica de la Policia Judicial de la Policia Nacional, a l'espera dels informes definitius, apunta que l'incendi és clarament provocat i que, de fet, s'han trobat diversos focus possibles.

Una càmera va gravar l'exparella intentant accedir al pis

Pel que fa a l'autoria de l'incendi, tots els indicis apunten cap a l'home. Al voltant de les cinc de la tarda  del mateix dia 6 de juliol va ser gravat per una càmera intentant entrar amb la clau al pis de la seva exparella, uns fets que també ha confirmat un testimoni que el va veure. En aquesta ocasió no hi va accedir, però els investigadors creuen que hi va tornar posteriorment. Cap a les nou del vespre, la dona va sortir de casa i al cap de dues hores els serveis d'emergències van rebre l'avís que s'havia originat un incendi al pis.

La víctima va assegurar que ho havia deixat "tot apagat" mentre no hi era i les primeres indagacions van confirmar que no es tractava d'un incendi accidental. La dona va confessar als policies que, malgrat que tenia una ordre d'allunyament, la seva exparella havia passat una nit a casa dos mesos abans. A més, l'home s'havia presentat diverses vegades a l'habitatge i havia intentat comunicar-se amb ella per demanar-li que retirés la denúncia per maltractaments que li havia posat. Per aquest motiu, la dona va explicar que creia que podria haver agafat unes claus del pis per entrar-hi d'amagat i, en aquest sentit, va apuntar que en les darreres setmanes havia trobat a faltar diners i objectes de l'habitatge.

L'home ha ingressat a presó

Després de diverses indagacions, la Policia Nacional va detenir l'exparella com a presumpte autor de l'incendi provocat i aquest dimecres va ser posat a disposició judicial acusat d'un delicte d'incendi en casa habitada, amb penes que podrien anar dels 10 als 20 anys, i dels delictes de violació de domicili i trencament continuat de l'ordre d'allunyament, el que també comporta penes de presó. Per aquest motiu, sumat al fet que el detingut té nombrosos antecedents policials i judicials per violència de gèneres, furt, lesions, resistència i desobediència als agents de l'autoritat o tinença d'armes, municions i explosiu, la magistrada ha decretat el seu ingrés en presó provisional. Una decisió a més, segons apunta la magistrada, que s'hauria pres per protegir la víctima veient que l'ordre d'allunyament no havia estat suficient i la seva vida podia córrer perill.