Els agents dels Mossos de la Unitat Central de Delictes d’Odi i Discriminació (UCDOD) han detingut a un home per ser el presumpte autor d'un delicte contra els drets fonamentals i les llibertats públiques, a més de dos delictes de lesions.

Els Mossos van iniciar una investigació el mes de febrer passat quan es van assabentar que s'havia produït una agressió homòfoba a dos homes que passejaven pel centre de la ciutat de Barcelona. Pel que sembla, el detingut va agredir la parella amb l'única motivació d'atacar les víctimes per la seva orientació sexual.

Segons les víctimes, abans d'agredir-los l'home va començar a cridar insults homòfobs i després es va apropar a ells amb actitud violenta. Posteriorment, va començar a colpejar-los, donant-los molts cops de puny que els van causar diverses lesions.

Les víctimes d'aquesta agressió van patir lesions greus com la fractura d'alguns dits de la mà, forts cops que van obrir ferides que van necessitar punts de sutura i algunes contusions fortes. També han hagut de ser atesos per psicòlegs pel trauma que els va generar aquest atac homòfob.

La detenció del responsable

Els Mossos van continuar investigant per identificar l'autor dels fets i van aconseguir trobar-ho gràcies a una col·laboració amb els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Després d'aquesta tasca conjunta, el passat 10 de maig l'home va ser detingut.

La detenció de l'agressor / Mossos

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, l'home, de 43 anys i de nacionalitat peruana, ja havia estat denunciat anteriorment per diverses amenaces i coaccions. A les seves xarxes socials pujava diverses publicacions en les quals es podia veure que era una persona que practicava boxa. El detingut ja ha ingressat a la presó després d'haver passat prèviament a disposició judicial.

S'han registrat 39 denúncies d'agressions homòfobes el 2022

Els agents dels Mossos d'Esquadra han registrat un total de 39 denúncies per delictes vinculats amb l'odi a les persones del col·lectiu LGTBI. Les xifres han augmentat considerablement si tenim en compte les dades de l'any passat al mes de maig, ja que han augmentat en nou.

Les dades facilitades pels Mossos informen que 51 dels autors han estat detinguts o investigats i que el 75% d'ells són homes. Actualment, els Mossos intenten que les víctimes d'aquest tipus d'atacs tinguin ajuda psicològica per superar aquests atacs, és per això que poden formar part dels Grups d'Atenció a la Víctima (GAV), que estan donant suport a 71 persones que han patit delictes homòfobs.

Les autoritats adverteixen que és necessari denunciar aquest tipus de fets d'assetjament o agressió que atemptis contra els drets fonamentals de les persones. Fer-ho ajudarà els agents de policia perquè puguin identificar, localitzar i detenir els responsables ràpidament. Per a això és necessària la col·laboració ciutadana i en qualsevol entorn, sigui l'escolar, laboral o fins i tot si veiem que es produeix al carrer entre desconeguts.