Un jutge federal ha ordenat avui que l'home acusat pel tiroteig en un vagó del metro de Nova York, anomenat Frank James, continuï pres sense dret a la fiança, durant una breu audiència en la qual el detingut no va fer declaració de culpabilitat.

L'advocada d'ofici designada per a James pel tribunal, Mia Eisner-Grynberg, va accedir que el seu client continuï sota custòdia de les autoritats federals sense fiança, encara que podria demanar més endavant la fiança al tribunal, d'acord amb mitjans locals. També va demanar que James, que utilitzava l'uniforme de color crema de la presó federal on es troba a Brooklyn, sigui sotmès a una avaluació psiquiàtrica, atesos els seus antecedents.

Sembla que els seus actes van ser premeditats

La fiscalia va assegurar el tribunal durant l'audiència en la cort federal del comtat de Brooklyn que el tiroteig "va ser premeditat" i que el sospitós va utilitzar un casc i una jaqueta de treballador de construcció com a disfressa i que després se'ls va treure per evitar ser reconegut.

"L'acusat, de manera aterridora, va obrir foc contra els passatgers d'un tren ple de gent, interrompent el seu viatge matutí d'una manera que aquesta ciutat no ha vist en més de vint anys", va afirmar la fiscal Sara Winik sobre l'incident que va passar al voltant de les 08:30 del matí, en hora punta.

L'atacant va llançar dues bombes de fum i després va començar a disparar indiscriminadament contra els ocupants d'un tren de la línia N a Brooklyn, deixant deu ferits de bala i tretze més que van haver de ser ateses per diferents lesions o intoxicacions provocades durant el succés.

Frank James tiroteig Nova York / EFE

Frank James / EFE

"L'atac de l'acusat va ser premeditat, va ser acuradament planejat i va causar terror entre les víctimes i tota la nostra ciutat", va afirmar la fiscal, qui va advertir que de quedar a llibertat James "presenta un greu risc de perill per a la comunitat", per la qual cosa va demanar que quedés detingut en espera de judici.

James va ser detingut 30 hores després d'haver disparat en una línia del metro de la ciutat, després que ell mateix alertés les autoritats sobre la seva ubicació, al costat d'un establiment del restaurant de menjar ràpid McDonald's al sud de Manhattan. La fiscalia va argumentar a més que l'acusat tenia els mitjans per dur a terme més atacs, com a municions i altres accessoris relacionats amb armes i que guardava en un magatzem de Filadèlfia.

El detingut va llogar una furgoneta abans d'iniciar el tiroteig

També que el dia abans del tiroteig l'acusat va llogar un camió U-Haul a Filadèlfia (Pennsilvània), que va conduir sobre el pont Verrazzano-Narrows i cap a Brooklyn en les primeres hores del matí del 12 d'abril, quan va realitzar l'atac.

"L'acusat va arribar a Brooklyn preparat amb totes les armes i eines necessàries per dur a terme l'atac massiu", la qual cosa va incloure una pistola Glock 17, un bidó amb gasolina, una torxa i focs artificials, d'acord amb la fiscalia.

L'acusat, de 62 anys i que no va oposar resistència al seu arrest, s'arrisca a una condemna a la cadena perpètua per efectuar un atac armat de tipus terrorista en un mig públic de transport, segons ha dit el fiscal federal a Brooklyn, Breon Peace.