El Ministeri de Justícia ha presentat aquest dijous el nou equip de recollida de mostres en casos d'agressió sexual que permet reduir el risc de contaminació de les proves i amb què es podrà donar resposta a agressions que fins ara no es podien resoldre.

El director del departament de Barcelona de l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses, Manuel Crespillo, ha estat l'encarregat d'oferir els detalls d'aquest nou equip d'última generació, del qual s'han distribuït ja 1.450 unitats (568 a Madrid, 511 a Barcelona, 284 a Sevilla i 87 a Tenerife).

Aquest equip, compost per un conjunt d'estris i productes que busquen millorar la qualitat de l'anàlisi de les mostres per part del laboratori, redueix el risc de contaminació i garanteix la cadena de custòdia. A més, utilitza hisops que permeten una recuperació cel·lular del 90% davant el 10% dels utilitzats fins ara i compte amb un sistema d'assecatge més ràpid que els convencionals, una cosa important, ja que d'aquesta manera no es genera proliferació bacteriana, que pot fer fracassar l'anàlisi.

"Aquest equip d'última generació permetrà donar resposta a una gran quantitat d'agressions que fins ara no es podien resoldre", ha assegurat Crespillo, que ha detallat el contingut de l'equip, amb bosses de recollida de mostres d'ungles, cabell, roba, etc.

També hi ha canvis en el protocol d'actuació per atendre les víctimes

En el mateix acte, el Ministeri de Justícia ha presentat també el nou protocol d'actuació metge forense per a l'atenció a víctimes de violència sexual. "Hem de pensar en la víctima no només com una prova, que és com venia actuant fins ara, sinó com una persona amb unes necessitats concretes que hem d'atendre", ha defensat el director de l'Institut de Medicina Legal de La Rioja i vocal del Consell Metge Forense, Jorge González, en la presentació d'aquest nou protocol.

La guia, que estableix pautes d'actuació pericial per ajudar els metges forenses en l'atenció a les víctimes i que inclou els últims avenços tecnològics, incorpora un codi ètic per a l'atenció a les víctimes d'aquest tipus de delicte, que l'últim any va experimentar un creixement del 27%.

Anàlisi de mostres / Pixabay

González ha detallat alguna de les propostes del protocol que passen per transformar l'entorn sanitari en el qual s'atén la víctima en un lloc "molt més agradable" i generar amb ella un clima de confiança que li permeti sentir-se més còmoda i col·laborar de manera més efectiva.

Una avaluació menys invasiva

En aquest sentit, proposa que l'avaluació ginecològica i la que realitzi el metge forense es realitzi en un sol acte per evitar el nombre d'exploracions que se li realitzen, així com procurar que durant la revisió no es trobi mai completament nua, sinó que es realitzi per parts, cobrint les zones del cos que no estiguin sent explorades.

"Hem de prendre temps per dedicar a la víctima, preparar-la per al reconeixement, que es trobi el menys incòmoda possible i conèixer les seves necessitats tenint en compte la seva afectació emocional i pudor cap al reconeixement de parts íntimes de la seva anatomia", ha incidit aquest expert.

Utilitzar un llenguatge clar i comprensible en tot moment i que les víctimes siguin conscients que són les "propietàries del procés de l'exploració" és una altra de les recomanacions de la guia, que també ofereix indicacions als metges forenses sobre com actuar en el judici oral.

Insisteix en la necessitat d'una actuació precoç en el cas de sospita d'agressió i recorda que la víctima no té per què denunciar el delicte de manera immediata, per la qual cosa recomana posar el cas en coneixement de l'autoritat judicial per no demorar la presa de mostres.