Un jutge ha citat com investigats 12 agents de la Policia Nacional per entrar en un pis de Madrid durant l'estat d'alarma pel coronavirus sense consentiment dels seus ocupants ni ordre judicial. En el seu moment l'actuació policial va generar molta polèmica. Fanfarroneria i percepció d'impunitat. A l'interior del pis hi havia 14 joves de festa.

Porta destrossada sense ordre judicial

El jutge d'Instrucció número 4 de Madrid que investiga la denúncia dels ocupants del pis, per uns fets ocorreguts la matinada del 9 de desembre de 2020, durant l'estat d'alarma, cita els agents els dies 13 i 18 d'octubre a declarar. Primera part:

Els fets van succeir de matinada quan els agents van acudir al pis, situat en el número 14 del carrer de Pan y Toros del districte madrileny de Villaverde, avisats per un veí que assegurava sentir crits.

Quan els agents van arribar al pis, es van plantar davant de la porta i els van dir als assistents que obrissin la porta. Que s'identifiquessin immediatament. Ells s'hi van negar.

Una noia jove, des de dins del pis, s'aprecia en el vídeo, els demana als agents que s'identifiquin ells i els diu que per entrar a casa seva necessiten una ordre judicial que no tenien. Segona part:

"Vostès segueixin. Estan intentant forçar una porta sense cap ordre judicial i no s'han identificat. El que esteu fent és ridícul", lamenta la jove.

Els agents no es van acovardir. Es van flipar. Malgrat les queixes dels joves, una d'elles al·legant ser estudiant de Dret i conèixer els seus drets millor que ells, la policia espanyola va passar al tractament de xoc.

A cops els agents van destrossar la porta, van accedir al domicili i van arrestar nou persones acusades d'un delicte greu de desobediència a l'autoritat.

Violació de domicili i delicte de danys

Així doncs, en la seva resolució, el magistrat cita a declarar per al 13 d'octubre a dues dones com a testimonis i a sis dels policies i per al 18 d'aquell mateix mes a la resta d'agents investigats.

Segons consta en les actuacions, els agents van entrar sense ordre judicial i els ocupants de l'habitatge, que van assegurar que estaven celebrant l'aniversari d'un d'ells, van ser detinguts per atemptat a l'autoritat per presumptament impedir la seva identificació i resistir-se a l'arrest, el que també va donar lloc a una instrucció judicial.

Al seu torn els ocupants de l'habitatge, representats per l'advocada Marina Fernández, van denunciar també els policies per violació de domicili en considerar que no van cometre cap delicte que justifiqués l'entrada al pis.

"El delicte flagrant autoritza la policia a entrar en un domicili només si hi ha necessitat d'intervenció urgent per evitar la consumació del delicte o la desaparició dels efectes d'aquest. Si el delicte flagrant és la desobediència per la negativa a identificar-se no hi ha urgència, la consumació ja s'ha produït i no pot evitar-se, i no hi ha efectes del delicte que puguin desaparèixer. Per tant, em reafirmo. Delicte de violació de domicili en concurs amb delicte de danys per destrossar la porta", va explicar en el seu moment l'advocat penalista José María de Pablo a les seves xarxes socials.