La Policia Nacional ha localitzat i controlat la matinada del 4 al 5 de novembre a vuit camells i una llama que es trobaven passejant pels carrers de Carabanchel, els animals s'havien escapat d'un circ. Tot ha estat ocasionat, segons ha explicat la responsable del circ a ElCaso.cat, per un acte vandàlic.

Algú va tallar el cable de la tanca electrificada, cosa que va facilitar la fuga d'aquests exòtics animals que es van escapar de les instalacions del Circ Quiros, ubicat en la Via Lusitana, molt a prop del centre comercial Islazul. Els treballadors del circ es trobaven fent els preparatius per començar els xous a partir del dia 12 de novembre i fins al 23 de gener.

La fuga s'ha produït cap a les 5 de la matinada. La policia ha trobar els animals a la cantonada del carrer d'Aguacate amb la mateixa Via Lusitana, a pocs metres del circ. Les forces de seguretat han contactat amb els responsables dels animals perquè se'n fessin càrrec.

Les declaracions de la responsable del circ

Des d'ElCaso.cat hem pogut parlar amb Mapi Muñoz, responsable de l'oficina del Circ Quiros, ella apunta que l'incident es tracta d'un atac planificat. "Algú ha tallat el cable de la tanca electrificada i els animals s'han escapat, ha estat un sabotatge", ha comentat Muñoz.

Muñoz també ha parlat sobre l'estat dels camells i la flama: "Per sort són animals bons, estan perfectament i podran participar en l'espectacle. Ha estat un ensurt per a nosaltres, però per a ells ha estat un passeig", ha dit.

policia camells 2

Els camells per la carrer / Twitter

Finalment s'ha mostrat una mica decebuda, ja que sembla que no podran trobar el culpable d'aquest acte vandàlic: "Les càmeres encara no estaven posades perquè hem arribat fa poc, però tot estava ben col·locat, com sempre. Això no ha estat un accident, algú l'ha tallat. Ara s'iniciarà una investigació, però si ningú no ha vist qui ha estat és difícil que puguem saber qui ho ha fet", ha declarat Mapi Muñoz.

Debat sobre la presència d'animals al circ

Aquest peculiar succés reobre el debat de la presència dels animals als circs, molts països europeus han optat per prohibir la seva presència per lluitar contra l'explotació i violència d'aquests éssers. Estats com Àustria, Bèlgica, Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, la República Txeca, Xipre, Croàcia, Dinamarca, Finlàndia o Grècia han optat per prohibir aquesta polèmica pràctica.

A Espanya prestigiosos circs com el Circ Imperial Xinès o el Circ del Sol han optat per no utilitzar animals i continuen sent un dels espectacles circenses més demandats i més ben valorats. D'altra banda, gran part del públic rebutja la presència d'animals als circs pel que els espectacles que els fan servir no estan ben valorats.

A Espanya hi ha unes 20 companyies que continuen fent servir animals en el seu espectacle, però hi ha quatre Comunitats Autònomes que han optat per prohibir aquesta pràctica (Catalunya, Balears, Regió de Múrcia i Galícia). A més a prop de mig miler de municipis d'altres parts del país han optat per la mateixa política.