Què està passant a Olesa de Montserrat? D'ençà que a ElCaso.cat vam publicar un reportatge on els policies locals del municipi denunciaven assetjament sexual i laboral per part d'alguns caporals, sergents i l'inspector, han sortit més draps bruts d'aquest cos policial: denúncies per correccions d'exàmens de les oposicions fraudulentes, amenaces, una d'elles de mort, i més detalls sobre el maltractament que han patit els agents durant anys.

Primera querella ratificada: assetjament sexual i laboral a una policia

A ElCaso.cat, hem tingut accés a les querelles dels policies i, en una d'elles, es denuncia un cas d'assetjament sexual d'un sergent de la comissaria cap a una policia. L'agent va entrar al cos policial i, al principi, veia que el sergent era extremadament simpàtic amb ella, més del que es podria esperar per part d'un sergent i, a poc a poc, va començar l'assetjament sexual, segons explica la querella presentada als jutjats i que ja està admesa a tràmit. En aquest document, la policia explica que el sergent, a part de comentaris i tocaments que la feien sentir molt incòmoda, també l'assetjava per WhatsApp.

"Escalfapolles, fora d'aquí, tothom sabrà que ets una zorra i vigila amb el que dius, que a mi no em fot ningú."

"Li enviava whatsapps a totes hores, fins i tot fora de l'horari de feina i en els seus dies lliures. Li enviava fotografies de noies sexis molt lleugeres de roba, dient-li que se la imaginava posant-se aquestes disfresses, roba sexi i sabates de taló. Li enviava cançons d'amor. El que al principi semblava un festeig per part d'aquest home, es va acabar convertint en una obsessió persecutòria i es mostrava com si fos el seu amo, s'enfadava cada vegada que la veia parlant amb algun company i li exigia que entrés al seu despatx. Una vegada allà, li deia que si sortia a sopar amb ell i es portava bé, s'oblidaria de tot, però que s'estava jugant un expedient", recull la querella.

Després de molt de temps patint el presumpte assetjament sexual per part del superior, li va exigir que la deixés de tractar com un objecte sexual i la resposta del sergent va ser amenaçar-la i escridassar-la dirigint-li insults masclistes: "Escalfapolles​, fora d'aquí, tothom sabrà que ets una zorra, i vigila amb el que dius, que a mi no em fot ningú". A causa de l'assetjament laboral i sexual al qual era sotmesa, es va veure obligada a demanar la baixa i, posteriorment, va ser acomiadada del cos, tal com s'explica a la querella, que ja ha estat admesa a tràmit.

Una policia amenaçada si no tenia relacions sexuals amb el seu superior

Segons s'explica a la querella, a la qual ha tingut accés ElCaso.cat, el sergent utilitzava la seva posició de poder per assetjar-la sexualment, fins i tot, va arribar a tocar-la sense el seu consentiment. En una ocasió, el sergent es va presentar a casa de la víctima sota el pretext d'anar junts als jutjats de Martorell, on tots dos havien de testificar.

Li va proposar d'anar-hi junts amb cotxe i ella li va dir que no i va ser en aquest moment quan, suposadament, el sergent va intentar entrar a casa seva i petonejar-la. Afortunadament, l'agent el va aconseguir fer fora a empentes i, segons explica la querella, el sergent la va amenaçar dient-li que si no tenia relacions amb ell, li obriria un expedient disciplinari. De fet, la situació era tan desesperant que es va acabar demanant la baixa a causa d'una depressió provocada per l'assetjament sexual que patia a la feina. En aquesta primera querella s'acusava també alguns càrrecs de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat de prevaricació i suborn, però, tal com expliquen els policies, aquestes acusacions a l'Ajuntament es troben arxivades provisionalment i, quan la justícia ho determini, es podrien desarxivar per ser investigades. Des dels jutjats van trobar indicis de delictes per part de tres alts càrrecs de la comissaria: estan acusats de ser els autors d'un presumpte delicte d'assetjament laboral i sexual.

L'advocat de l'Ajuntament explica que van pagar la defensa dels acusats

A ElCaso.cat, hem parlat amb un advocat de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat i ha reconegut que, efectivament, van pagar la defensa dels acusats, però no la de les presumptes víctimes. No obstant això, també ha explicat que, en el moment en què des dels jutjats van veure els indicis de delicte, els van deixar de pagar la defensa. També han aprofitat l'ocasió per explicar que no van pagar la defensa de les víctimes perquè ells es van buscar uns altres advocats i que, a més, com que s'estava acusant l'Ajuntament com a responsable civil, es van veure obligats a fer-ho.

Els policies expliquen que no van activar el protocol antiassetjament sexual

L'advocat també explica que, quan a l'Ajuntament van ser conscients de la situació que vivien alguns policies, van activar el protocol antiassetjament laboral i sexual. No obstant això, els policies entrevistats expliquen que en cap moment van activar el protocol antiassetjament sexual i que només ho van fer amb l'assetjament laboral. L'advocat de l'Ajuntament també ha aprofitat l'ocasió per explicar que, dels tres acusats d'aquesta primera querella, presentada a finals de l'any 2016, dos d'ells estan de baixa i l'altre està suspès de feina i sou.

Segona querella ratificada per assetjament laboral continuat

A més d'aquesta primera querella, n'hi ha una altra que també ha estat ratificada, ja que des dels jutjats veuen indicis de delicte, concretament d'un delicte d'assetjament laboral cap a una agent: els acusats són un sergent i dos caporals que treballaven a la Policia Local d'Olesa de Montserrat. Tal com explica el document, al qual ha tingut accés ElCaso.cat, s'explica que la policia, durant més de dos anys, ha estat patint assetjament laboral per part dels seus superiors: "Els demandats han fet servir el seu càrrec per generar un ambient tòxic contra l'agent, utilitzant tots els mitjans coercitius, humiliants, vexatoris i despòtics que han considerat convenients per aconseguir un objectiu: que abandoni la comissaria". 

Delicte d'assetjament laboral continuat

Finalment, els presumptes assetjadors es van sortir amb la seva i van aconseguir que la policia marxés a treballar a una altra comissaria per evitar les coaccions i les amenaces a les quals era sotmesa. Des dels jutjats, tenint en compte les proves aportades per la policia, han considerat que hi ha indicis que indiquen que es podria haver produït un delicte d'assetjament laboral continuat. Caldrà esperar a la resolució judicial per saber si realment el sergent i els caporals són considerats culpables d'aquest delicte. A diferència de la primera querella admesa a tràmit, per la qual van apartar del servei els acusats, en aquest cas, des de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat han premiat els acusats d'aquest presumpte delicte d'assetjament laboral: un va passar a ser cap accidental de la Policia i l'altre ha passat de ser caporal interí a caporal de carrera, un rànquing més ben valorat dins del cos policial. Així doncs, els presumptes autors d'aquest delicte d'assetjament laboral continuen treballant a la comissaria del poble, segons expliquen els policies entrevistats a ElCaso.cat.

A l'Ajuntament asseguren no tenir constància dels fets

Segons explica l'advocat de l'Ajuntament d'aquest municipi a ElCaso.cat, com que l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat no està acusat com a responsable civil, no sabien res d'aquesta querella. Així i tot, cal recordar que l'Ajuntament és el màxim responsable de la Policia Local i que, a més a més, altres mitjans de comunicació, quan van passar els fets mencionats a la segona querella, ho van explicar públicament. De fet, en un article de Regió 7, s'explica que a l'Ajuntament van fer un comunicat explicant que ells no tenen cap relació amb els fets, els quals, actualment, des de serveis jurídics, asseguren que no coneixen, tot i que anys enrere van emetre un comunicat desentenent-s'hi.  A més, els policies entrevistats a ElCaso.cat han explicat que a l'Ajuntament sí que tenien constància de tot plegat encara que ells diguin que no.

L'inspector denunciat per violència de gènere 

Malauradament, aquest no és l'únic cas d'un presumpte assetjament laboral cap a una dona policia i, de fet, a ElCaso.cat hem tingut accés a una querella de l'estiu del 2020, pendent de ratificar, on es denuncia un altre cas d'assetjament laboral per part de l'inspector en cap de policia, que, a més, té una denúncia per violència de gènere. Tal com vam explicar anteriorment a ElCaso.cat, una policia va patir maltractaments per part de l'inspector de la Policia Local d'Olesa de Montserrat.

Un sergent encobreix el presumpte maltractador

A l'anterior entrevista, explicava que, presumptament, l'inspector l'havia agredit físicament i que un caporal, que actualment és sergent, hauria encobert el presumpte maltractador, desanimant-la a denunciar. A la querella s'explica que l'acusat tenia un caràcter molt agressiu, masclista i que tenia problemes d'addicció a l'alcohol i a la marihuana. També s'explica que el presumpte maltractador l'humiliava constantment dient-li: "Gorda, vaca, a veure si t'apuntes al gimnàs, que em fas fàstic. Ets una inútil, no vals per a res". I, de fet, en una ocasió la va començar a humiliar en públic, davant la resta de policies i a empènyer-la, però els agents no es van atrevir a dir res perquè tenien por del querellat.

 "Ni se t'acudeixi dir res a ningú. No juguis amb el meu pa o et pego un tret"

Però la pitjor agressió va ser a l'interior del domicili on vivien junts en el moment dels fets: la va agafar violentament pel coll i la va amenaçar de mort. "Ni se t'acudeixi dir res a ningú. No juguis amb el meu pa o et pego un tret", deia el presumpte maltractador a la víctima, segons recull la querella, que està pendent de ser admesa a tràmit. Actualment, l'inspector A.E.L.S. acusat de maltractaments continua sent funcionari de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, però està apartat del servei perquè és un dels acusats de la primera querella, segons explica la policia, que actualment es troba de baixa a causa de l'ansietat que li provoca aquesta situació

A l'Ajuntament asseguren que no en saben res

L'advocat de l'Ajuntament assegura que no té constància d'aquesta querella, que està pendent de ser admesa a tràmit, ja que no s'acusa l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat com a responsable civil del delicte. Així i tot, cal recordar que l'Ajuntament és l'òrgan responsable del cos policial del poble. L'advocat de l'Ajuntament també ha explicat que tampoc tenen constància que l'inspector, actualment de baixa, està denunciat per un presumpte delicte de violència de gènere.

Una altra querella pendent de ser admesa a tràmit

Per si no n'hi hagués prou, hi ha una quarta querella del gener del 2021 pendent de ser admesa a tràmit pel mateix motiu: assetjament laboral cap als agents. Tal com s'explica al document, al qual ha tingut accés ElCaso.cat, demanen que s'investigui el cap accidental de la Policia Local del poble, un altre caporal interí, un agent en pràctiques i l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat com a responsable civil per un presumpte delicte d'assetjament laboral. Segons s'explica a la querella, els caporals feien el buit als denunciants, ignorant-los i amenaçant-los de posar expedients disciplinaris per motius falsos i així suspendre'ls de feina i sou.

"L'Ajuntament és coneixedor de tots aquests fets i del protocol antiassetjament i no han fet res"

Atesa la gravetat de les acusacions, i tenint en compte que molts agents s'han vist obligats a agafar-se la baixa a causa de l'assetjament laboral,  els policies han demanat a l'Ajuntament que aparti els agents del servei, però no ho han fet i actualment continuen treballant a la comissaria del municipi. "L'Ajuntament és coneixedor de tots aquests fets i del protocol antiassetjament i no han fet res. Continua paralitzat des de fa mesos", s'explica a la querella.  No obstant això, des de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, tot i ser acusats com a responsables civils, asseguren que no saben res d'aquesta querella i que podria ser perquè encara no els ha arribat la notificació dels jutjats. 

Una cinquena querella per assetjament laboral, contra la llibertat sindical i prevaricació

Hi ha una cinquena querella, del gener del 2021 i també pendent de ratificar, s'acusa l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, el cap i caporal en funcions de la comissaria, un cap interí, un policia i un agent en pràctiques de diversos delictes: assetjament laboral, contra la llibertat sindical i prevaricació, que és un tipus de delicte en el qual un funcionari públic dicta una resolució sabent que és injusta i il·legal.

Notes amenaçadores als armariets

A ElCaso.cat hem entrevistat una de les víctimes d'aquests presumptes delictes i, tal com explicava a l'anterior notícia publicada per aquest mitjà, els agents trobaven als armariets notes amenaçadores amb missatges com "El proper seràs tu", fent referència a ser el proper de tenir un expedient sancionador. El motiu? Ser delegat sindical i lluitar pels seus companys, els quals es trobaven completament amenaçats pels superiors, que actualment encara treballen a la Policia Local d'Olesa de Montserrat. A més, també s'explica que, durant anys, els denunciants han patit assetjament laboral per part dels seus superiors i que aquests els han humiliat i menyspreat de moltes maneres diferents.

L'Ajuntament, acusat de responsable civil, assegura no saber-ne res

De fet, dos dels policies de la querella, els quals han volgut preservar l'anonimat, estan de baixa a causa de l'assetjament laboral al qual, presumptament, han estat sotmesos. Tot i que alguns dels delictes dels quals s'acusa els agents estan penats amb presó, continuen treballant com si res en aquesta comissaria. Segons explica l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, tampoc tenen constància d'aquesta cinquena querella ni dels fets que s'hi expliquen, tot i que els policies asseguren que sí que en tenen constància, ja que estan denunciats com a responsables civils dels fets.

Una denúncia per irregularitats a les oposicions per ser policia a Olesa

Un expolicia d'Olesa de Montserrat i una caporal, que actualment també està de baixa per assetjament laboral, han presentat una denúncia a la Fiscalia el passat mes d'abril. El motiu? Acusen l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat de corregir els exàmens dels aspirants a policies d'aquest gener del 2021 de manera fraudulenta. A ElCaso.cat hem tingut accés a la demanda i a una trucada telefònica entre l'expolicia i un agent que actualment es troba en actiu treballant en aquest municipi. En aquesta trucada es pot escoltar com l'agent explica que ha vist diversos funcionaris de l'Ajuntament corregint exàmens i que hi ha clars indicis que estan sent corregits de manera fraudulenta.

Relacions familiars entre els membres del tribunal i els aspirants

Denuncien que la correcció d'exàmens s'ha dut a terme per persones diferents de les que conformen el tribunal, que entre els correctors i personal del tribunal es podrien trobar familiars relacionats amb els aspirants, que a les proves almenys tres persones han obtingut puntuacions de 9,3 i 9,5 sobre 10, fet que consideren molt inversemblant, i que hi hauria un tracte de favor cap als aspirants. A més, també expliquen que algunes preguntes eren molt complicades i que no tenien res a veure amb l'àmbit policial. Per exemple, dir qui era el pilot que havia quedat en 15a posició a l'últim Dakar, una pregunta que, "curiosament", van encertar els tres aspirants esmentats anteriorment. L'advocat de l'Ajuntament explica que aquesta pregunta es va realitzar perquè el pilot que va quedar en 15 posició és un veí del Baix Llobregat.

Pel que fa a les oposicions a caporal, només van aprovar les tres persones que havien participat en els presumptes expedients sancionadors fraudulents i que havien donat suport als seus caps, els presumptes assetjadors laborals. Per acabar-ho d'adobar, a la demanda també s'explica que un dels tres aspirants s'havia presentat a aquest procés selectiu sense complir els requeriments que es demanen, ja que no té els dos anys de funcionari de carrera que es demanen per poder presentar-se als exàmens per ser caporal. 

Li diuen a una caporal que no es presenti per ser sergent perquè la plaça ja està reservada

Pel que fa a les places de sergent, la caporal que ha interposat la demanda explica que ella es volia presentar a les oposicions per ser sergent i que les reaccions del seu company, a més de comentaris masclistes com "Una dona sergent? Això no s'ho creu ningú", també va rebre comentaris d'un dels seus superiors dient-li clarament que no es presentés a les oposicions perquè no aprovaria, ja que aquesta plaça estava reservada per a un altre agent, "curiosament", l'única persona que es va presentar a aquestes oposicions i que va treure un 9,5 a les proves. Una nota que, segons els agents, és gairebé impossible de treure. 

L'Ajuntament, una altra vegada, assegura no saber-ne res

Segons explica l'advocat contractat per l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, no tenien constància d'aquesta denúncia fins que a ElCaso.cat el vam entrevistar i li vam ensenyar el document. Ha explicat que, segons diuen a l'Ajuntament, la part de l'examen que és tipus test, legalment, es pot corregir en veu alta i que aquesta correcció la poden fer els mateixos treballadors de l'Ajuntament. És a dir, una persona diu les respostes en veu alta i els treballadors de l'Ajuntament marquen si són correctes o no. 

El cas no es troba sota secret de sumari

Tot i que alguns regidors de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat expliquen que el cas es troba sota secret de sumari, tant l'advocat dels policies com l'advocat contractat per l'Ajuntament expliquen que això és completament fals. Després de la primera publicació de l'exclusiva d'ElCaso.cat, van animar els treballadors a firmar un document, al qual ha tingut accés aquest diari, on s'explica que el clima de treball a la Policia Local "és de plena cordialitat" i han mostrat el seu suport cap als presumptes assetjadors: "Volem traslladar el nostre afecte i suport a les persones que han estat acusades i encoratjar-les que segueixin treballant amb la mateixa dedicació, responsabilitat i professionalitat com ho estan fent, fomentant el treball en equip, la cohesió i garantint un servei públic de qualitat", s'explica al document que, segons els policies, gran part dels funcionaris s'han negat a firmar perquè són coneixedors de la veritable situació que es viu a la comissaria d'aquest poble.

Així doncs, des de l'Ajuntament neguen tenir constància de quatre de les cinc querelles i de la denúncia presentada per un possible frau a les oposicions per formar part de la Policia Local d'Olesa de Montserrat, tot i que els policies entrevistats asseguren que a l'Ajuntament menteixen. Caldrà esperar a les resolucions judicials per saber si, finalment, tant els policies com l'Ajuntament, com a responsable civil, són declarats culpables dels delictes pels quals se'ls acusa.