L’Audiència de Girona ha confirmat que Mustafa A., un home que vivia a una masia del Ripollès, a tocar de Sant Jaume de Frontanyà, continuarà a la presó. Està acusat de diversos delictes, entre ells, el d'haver intentat matar els seus veïns, a trets d’escopeta, el mes de juny passat. Per una discussió entre veïns i la propietat —i per causes que encara no s’han aclarit del tot, en espera de més diligències i del judici— l’home va enfrontar-se a la parella que vivia a la masia que toca a casa seva, a la zona de Lloberes, i després va obrir foc amb una arma de perdigons i va causar ferides a un dels veïns, que va rebre l’impacte de 40 balins. 

Tot seguit, es va tancar a la masia i va dir als Mossos que no en sortiria viu. Després d'una negociació infructuosa, els equips d'assalt de la policia van accedir-hi, i Mustafa A. va obrir foc amb la mateixa escopeta contra agents del Grup Especial d’Intervenció (GEI) dels Mossos, que el van haver d’abatre per poder-lo detenir. Dos agents de la policia van resultar ferits i ell va haver de ser traslladat en helicòpter a un centre mèdic, on es va recuperar de les ferides en pocs dies. Després de ser lliurat al jutge de guàrdia de Ripoll, va ingressar a presó. 

 

La seva defensa —liderada per Benet Salellas— en va demanar la llibertat a l’Audiència de Girona, però li va ser denegada. De moment, i s’espera que fins que no sigui assenyalat el judici, Mustafa A. seguirà entre reixes, a la presó de Puig de les Basses, a Figueres. Per pagar la defensa, però, un grup d’amics del detingut han iniciat una recol·lecta per tal de buscar aportacions. Són amics d’un home, asseguren en un comunicat, que “fa més de vint anys que viu en aquestes muntanyes i mai hem tingut cap problema amb ell”

Una empresa el volia fer fora de la masia

Fins i tot, asseguren que una empresa —la nova propietària de les finques on el detingut vivia des de feia temps de manera irregular— l’estava pressionant per fer-lo fora. Segons aquest comunicat, que no està signat, però que ha estat difós per grups de defensa rural i conté un número de compte, aquesta empresa vol fer un vedat privat de caça a la zona i que, per aquest motiu, vol expulsar els veïns de la zona. Cal recordar que l’home detingut, que té altres antecedents policials, va obrir foc contra el veí de la seva finca; les dues masies estan a menys de 30 metres.

Polèmica recol·lecta

Les reaccions a aquesta recol·lecta —asseguren que ja han recollit 4.500 dels 6.000 euros que s’havien proposat— no s’han fet esperar. A X, l’antiga xarxa social Twitter, desenes de persones han carregat contra aquest polèmic comunicat assegurant que busquen fons per pagar la defensa d’una persona que va obrir foc contra el seu veí i també contra la policia.