Els Mossos d'Esquadra han desarticulat dos clans familiars que es dedicava al tràfic de marihuana que operava des de diversos punts del territori, sobretot, a l'àrea metropolitana de Barcelona i també a Girona. A conseqüència de l'operació policial es van detenir dinou persones com a presumptes autores d'un delicte contra la salut pública i es van desmantellar diversos punts de conreu de marihuana.

Una masia d'alt valor patrimonial, convertida en una gran plantació

Entre d'altres, a la zona Girona, els narcos havien convertit una masia catalana catalogada a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, organisme creat per a la divulgació i foment de l'estudi dels béns patrimonials que l'integren, en una plantació interior de marihuana. Una droga que feien servir per a la seva venda arreu del país i també per ser exportada a l'estranger.

 

 

 

Moment de l'entrada dels Mossos als pisos que es feien servir com plantacions il·legals / CME

En aquest mas s'hi van localitzar-hi mobles, pintures i tapissos que estaven apilats en una habitació per aconseguir espai per dedicar-lo al cultiu de la marihuana, a més de constatar-hi diversos danys, conseqüència de l'activitat presumptament criminal que s'hi feia.

Dues famílies que van muntar un imperi (pantalla) de venda de petards

Les investigacions dels Mossos d'Esquadra es van centrar en l'activitat de dos clans familiars que havien creat una estructura per al conreu de marihuana sota la cobertura d'activitats empresarials legals, com la venda de petards, tot i que només es tractava d'una pantalla per emmascarar la seva activitat principal: el conreu sistemàtic i massiu de marihuana.

La feina dels investigadors de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) de la regió policial Metropolitana Sud dels Mossos va començar fa més d'un any a partir de les evidències d'una presumpta activitat delictiva en una nau industrial. La policia va saber que dos clans familiars s'havien associat per dur a terme una plantació amb més de 2.000 plantes de marihuana. A mesura que avançava la investigació van saber que les dues famílies tenien controlada la població de Palau-Solità i Plegamans. Els permetia controlar bona part del que succeïa al municipi, a més d'atemorir a una part de la població, fet que els permetia actuar amb relativa impunitat, a més de conrear-hi diverses plantacions, segons detallen els Mossos en l'explicació de l'explotació d'aquesta investigació.

Masia002

Imatges de l'interior d'una de les plantacions localitzades pels Mossos / CME

Els investigats havien creat empreses que els permetien simular un cert èxit empresarial, circumstància que emmascarava la seva activitat delinqüencial tot i que els permetia desplaçar-se amb vehicles d'alta gamma, viure en cases unifamiliars i adquirir rellotges i joies de luxe.

Els caps dels clans, a presó

L'operació policial duta a terme el dia 10 de febrer, en la qual es van dur a terme quinze entrades i escorcolls a les localitats de Palau-Solità i Plegamans, Barcelona, Granollers, Sant Quirze Safaja i Girona, acordades pel Jutjat d'Instrucció núm. 10 de Barcelona, va finalitzar amb la detenció de dinou persones, el comís de vuit plantacions de marihuana amb 10.800 plantes i 2.700 esqueixos, 10 quilograms de cabdells a més de 25.000 euros en efectiu, joies, rellotges de luxe i la intervenció de tres vehicles de gamma alta.

Els arrestats van passar a disposició judicial el 12 de febrer i la magistrada va decretar l'ingrés a presó per a quatre dels detinguts i llibertat amb càrrecs per als altres.