Un arrest de pel·lícula. Un fugitiu polonès estava tranquil·lament prenent un cafè amb llet i un croissant en una terrassa de Marbella (Màlaga), quan agents de la Policia Nacional l'han sorprès i l'han detingut pels delictes contra l'ordre públic, falsedat documental, blanqueig de capitals, delicte fiscal i pertinença a organització criminal. A més, va dirigir un grup de coll blanc -tipus d'actes que normalment són tràfic d'influències, frau, malversació o d'altres relacionats amb diners negres- que era un dels més importants de Polònia. L'home s'esmunyia cada cop que els investigadors donaven amb la seva localització, movent-se ràpida i sigil·losament per les diferents províncies espanyoles.

 

L'individu, que mantenia una actitud de vigilància extrema observant tot el seu entorn com a mesura de seguretat, va ser inclòs a la llista d'ENFAST Europe's Most Wanted Fugitives a petició de les autoritats poloneses. Això el va convertir en un dels tres fugitius més buscats a nivell europeu i presumpte capo d'una organització criminal, de les més importants del seu país d'origen. Segons la policia de Polònia, l'home va organitzar i dirigir el grup delictiu composat per múltiples persones per cometre fraus fiscals i penals, enganyant les autoritats fiscals i blanquejant grans sumes de diners. 

Capturat a Marbella mentre prenia cafè en una terrassa

Però la seva captura s'ha produït a Marbella després d'una investigació que va iniciar la Policia Nacional el 2022, quan les autoritats poloneses es van posar en contacte amb els investigadors del cos. La cautela i vigilància extrema que duia a terme l'arrestat, a més de la mobilitat ràpida i recurrent van ser el principal impediment perquè la detenció no es realitzés abans. No obstant això, quan van aconseguir localitzar-li esmorzant en un cafè de la ciutat malaguenya, els agents van obrir un dispositiu de seguiment del fugitiu i van comprovar que estava a aquest establiment.

El fugitiu de Polònia anava amb una gorra, unes ulleres fosques i un abric quan van interceptar-lo i detenir-lo a Marbella. Els policies van rodejar-lo i li van sostreure el telèfon mòbil que mirava sense previ avís. L'individu va reaccionar, però tard, quan va voler adonar-se'n ja era al terra i estava essent reduït pels agents de la Policia Nacional, que el van emmanillar i va quedar arrestat. Durant l'escorcoll van trobar més de 6.000 euros en metàl·lic així com un document polonès falsificat amb el qual es feia passar per una altra persona. S'espera que passi pròximament a disposició judicial i molt probablement sigui extradit al seu país d'origen, que va reclamar-lo a Espanya fa poc menys d'un any.