Cap indici feia pensar als veïns del carrer de Foix de la Bisbal del Penedès que la parella que s'havia instal·lat no feia ni un any a la casa vermella acabaria sent notícia per un escabrós crim. La tarda d'aquest dilluns el César, presumptament, va ruixar amb gasolina la seva parella, la Pilar, i després li va calar foc.

Va trucar al 112 alertant de l'incendi i assegurant que la dona s'havia intentat treure la vida, però ella, ferida crítica, va tenir forces per explicar què havia passat. "Ha estat ell", va explicar als Mossos abans de ser traslladada, amb helicòpter, a la Vall d'Hebron, tal com va avançar ahir ElCaso.cat.

L'home també va ser traslladat a l'hospital del Vendrell amb ferides per cremades, tot i que molt superficials, als braços. Allà va ser on va quedar detingut. Gairebé alhora, a Barcelona, la dona no va poder superar les ferides i va acabar morint. El que primer era una detenció per un presumpte delicte de temptativa d'homicidi va acabar sent-ho per un crim consumat. Els Mossos tenen indicis clars, més enllà del testimoni de la víctima, per creure la versió del crim, ha pogut saber ElCaso.cat de fonts de la investigació, que segueixen sota secret d'actuacions.

Poc coneguts entre els veïns

Després de recuperar-se de l'ensurt, els veïns han començat a recordar qui era la parella que feia uns sis mesos que s'havia instal·lat en aquesta casa del número 52 del carrer de Foix de la urbanització de Can Gordei de la Bisbal. La finca és de la família d'ell, de l'autor del crim, i si bé no hi estaven empadronats, hi vivien junts tot i que no feien massa vida ni al poble ni al barri.

El mateix dia dels fets alguns veïns els van veure junts arreglant un vehicle que tenien aparcat a l'exterior. Sempre anaven junts a tot arreu, asseguren els veïns, que també creuen que l'home era molt controlador, i que sempre vigilava la dona i no la deixava sortir o parlar amb els veïns sense ell davant. Amb tot, però, els veïns mai van detectar cap baralla o enfrontament entre la parella. La Pilar, segons fonts judicials, mai va denunciar l'home.

Crimen - La Bisbal del Penedès / ACN

Entrada a la finca, del número 52 del carrer de Foix, a la Bisbal del Penedès / ACN

Sí que apunten que l'home algun cop s'havia mostrat violent amb altres veïns per incidents menors de la convivència normal del barri, tot i que tampoc mai va anar a més. Aquesta zona, apartada del nucli urbà de la Bisbal, canvia constantment de cares. Algunes cases, deshabitades, s'omplen i es buiden amb molta facilitat, asseguren els veïns, un fet que complica teixir complicitat amb el veïnat.

El Cèsar, de 37 anys i de nacionalitat espanyola, ha passat la segona nit a la comissaria del Vendrell, i està previst que aquest dimecres sigui entregat al jutge, un cop finalitzades les diligències policials. Tot sembla indicar que el magistrat de guàrdia en decretarà la presó provisional.

Segona víctima mortal de la violència masclista a Catalunya

L'assassinat de la Pilar és el segon de violència masclista d'aquest any 2021 a Catalunya. El primer va ser el de Jordina Martínez, una treballadora del departament d'Afers Socials de la Generalitat de Catalunya, que va ser estrangulada per la seva parella a casa seva, a Manresa, al Bages.