En l'època digital els tràmits i gestions s'han agilitat notablement. També la pandèmia del coronavirus ha ajudat que moltes d'aquestes operacions burocràtiques no hagin de ser presencials per la qual cosa cada dia és més còmode i senzill resoldre-les des de casa.

Moltes de les gestions per guanyar diners o gastar-lo a internet exigeixen a l'usuari la còpia digital del DNI. Es tracta d'una opció que verifica la identitat de la persona que farà una transacció. D'aquesta forma es podran reclamar els guanys o pagaments d'una millor manera.

És per això que és molt delicat enviar una fotografia del nostre DNI per internet. Únicament s'ha de fer a persones o institucions de confiança, ja que si la imatge cau a les mans d'un delinqüent les conseqüències poden ser molt negatives per al propietari del Document Nacional d'Identitat.

Que pot aconseguir un DNI?

Si una persona té accés al nostre DNI podrà suplantar-nos en moltes pàgines web. Aquesta acció consisteix a fer-se passar per una altra persona i qualsevol acció negativa que faci, registrant prèviament la identificació robada, podria inculpar-nos sense nosaltres estar al corrent de la situació.

Netflix

El DNI és necessari per subscriure's a molts serveis / Netflix

Podrà registrar el propietari de la identificació en diverses pàgines en les quals és obligatori presentar aquesta credencial com en cases d'apostes, que impliquen jugar diners en partides de pòquer, bingo, màquines escurabutxaques o ruletes.

També es poden crear comptes de pagament o moneders electrònics, a més de contractar serveis online com a plataformes o subscripcions a mitjans de comunicació. Encara que aquest tipus d'operacions, igual com les anteriors, també demanen a l'usuari de registrar una forma de pagament.

Com s'ha de compartir el nostre DNI?

Si hem de compartir una còpia digital del DNI el millor és seguir uns passos previs, d'aquesta manera evitarem que una persona aliena usurpi la nostra identitat i així eludirem qualsevol problema que puguem tenir en aquest aspecte.

Hauríem de difuminar o pixelar la fotografia del document, hi ha diversos editors que fan aquesta acció de manera senzilla. També es recomana fer el mateix amb la firma per evitar que sigui copiada i s'associï amb nosaltres.

Addicionalment es recomana afegir un text a tall de marca d'aigua que assenyali per a què s'ha facilitat la còpia digital del DNI. És convenient col·locar-lo en el centre perquè no pugui ser retallada amb facilitat.

Les úniques dades que s'han de mostrar són el nom, els cognoms, la data de naixement i el número del DNI, per la qual cosa ensenyar més informació podria suposar un problema.