Yousef Mohamed Lehrech, àlies i conegut com El Pastilla, torna a la presó d'Alcalá Meco (Madrid). El perillós criminal, amb nacionalitat espanyola però d'origen marroquí, es va escapar del centre penitenciari madrileny el passat 23 de desembre i va estar més d'un mes intentant fugir per Europa Occidental fins que va ser detingut, de nou, a Alemanya el 25 de gener. L'arrest es va produir en una estació de tren de la localitat germànica de Leipzig, en una operació conjunta entre la Policia Nacional i les autoritats alemanyes, tot i que prèviament s'havia col·laborat amb la policia francesa en tenir evidències que podia trobar-se a Montpeller.

 

Ara, aquest dimecres 17 d'abril, agents de l'oficina SIRENE de la Divisió de Cooperació Internacional de la Policia Nacional han traslladat a El Pastilla de nou fins a la seva cel·la de la presó d'Alcalá Meco, d'on va escapolir-se sense fer saber ben bé com. Cal recordar que Yousef, d'uns 20 anys actualment, té un procediment obert pel suposat assassinat d'un capo de la droga de Ceuta, Nayim K.A., i un altre crim que s'hauria produït per error d'un noi a Algesires que hauria confós amb una altra persona. En aquests moments es troba a presó provisional, una vegada ha estat extradit des d'Alemanya, on el van caçar a través de les imatges d'una càmera de vigilància. Com va ser aquest tour europeu de fugida des d'Alcalá de Henares?

El tour europeu d''El Pastilla': de Montpeller fins a Colònia

Quan es va escapar de la presó madrilenya d'Alcalá Meco, el suposat assassí va anar cap al nord. La Policia Nacional va obrir una investigació i es va descartar pràcticament a l'instant el possible retorn al Marroc, on tindria evidents llaços d'unió. En un primer moment es va determinar que podria trobar-se a Montpeller, a França. Per això, es va contactar amb les autoritats gal·les però no el van trobar. És possible que hagués fet nit allà, estant de passada, però va decidir no amagar-se a la ciutat francesa.

Les informacions van anar variant, però apuntaven al centre d'Europa. Finalment, un mes després de la fugida de la presó de Yousef, se'l va poder situar a Alemanya. La prova decisiva d'això van ser les imatges que va captar una càmera de circuit tancat de televisió a les proximitats d'un domicili, al qual creien que estava residint, a Colònia. Tot i que no estaven segurs del tot, per la qual cosa van realitzar la confrontació facial. Per a això, es van traslladar fins a la ciutat alemanya agents del Grup de Fisonòmics de la Comissaria General de la Policia Científica de la Policia Nacional, els quals van determinar que es tractava d'El Pastilla.

Tot i que ja estava identificat, el criminal comptava amb una gran carta en favor seu: havia rebut aixoplug d'una família a Colònia durant el mes que va estar escapolit. Tenia casa però no estava disposat a quedar-se in eternum a Alemanya. Yousef ja havia escollit una nova destinació i es dirigia a l'estació de Leipzig per agafar un tren i continuar fugint. No ho va aconseguir. La policia el va detenir a les andanes d'aquesta ciutat alemanya el passat 25 de gener a la tarda. El tour europeu havia acabat, ara només quedava que fos tornat a les autoritats espanyoles per al seu reingrés a la presó que s'ha fet efectiu aquest dimecres al centre d'Alcalá Meco.

Acusat de dos assassinats i pres molt perillós

Yousef, abans d'escapar i ara de nou des d'aquest dimecres, es troba a presó provisional acusat de dos assassinats: un a Cadis i un altre a Algesires. El crim de la primera ciutat esmentada es va produir el 12 d'abril de 2023, quan suposadament va matar d'un tret al pit un dels principals capos de la droga a Ceuta, Nayim K.A., anomenat Tayena. El narcotraficant va ser tirotejat a Los Barrios, Cadis, i El Pastilla va fugir llençant l'arma al mar, però va ser interceptat més tard per la Guàrdia Civil al port d'Algesires, on va ser detingut.

El Pastilla
'El Pastilla' en una imatge d'arxiu / CNP

Poc abans del crim del narco de la ciutat autònoma espanyola de Ceuta, El Pastilla va cometre, suposadament, un altre assassinat a Algesires. En aquest cas per error: va matar un noi que va confondre amb una altra persona. Tot això està ara en procés judicial, però Yousef està qualificat de pres FIES, és a dir, dels més perillosos i que necessiten més control als centres penitenciaris.