Els mariners dels vaixells mercants dels ports de Barcelona i Tarragona hauran d'enfrontar-se a un perillós obstacle que, un any més, torna amb la primavera. Es tracta de diversos espècimens de rorqual comú, la balena més gran de la Mediterrània, que suposarà un perill per als vaixells, per les col·lisions que poden causar.

Fa molts anys que la Balaenoptera physalus, ve als voltants de les costes del Garraf, entre els ports de Barcelona i Tarragona, per alimentar-se. Desgraciadament, la seva presència pot resultar perillosa, ja que tenen una mida considerable, de fins a 27 metres de longitud, i si un vaixell hi col·lideix, les conseqüències poden ser catastròfiques per a l'animal i els que estiguin a bord de les embarcacions.

El trànsit marítim a les costes del Garraf ha augmentat considerablement en els últims anys i segons un informe publicat per l'associació EDMAKTUB a la revista Frontiers, el mes d'abril és quan més col·lisions entre embarcacions i aquesta gran balena es produeixen.

Segons l'informe, les males condicions climàtiques que hi ha hagut durant les primeres setmanes de la primavera han afavorit una bona situació oceanogràfica per a aquests mamífers, que han augmentat considerablement la seva presència any rere any a les costes catalanes per alimentar-se durant aquesta època de l'any.

Què diu l'estudi?

Segons informa EDMAKTUB, aquesta espècie és realment poc coneguda, encara que fa molts anys que estudien el seu comportament als voltants de les costes catalanes. De fet, l'entitat ha començat amb la vuitena edició del Projecte Rorcual, que consisteix a sortir a observar-les i recollir dades sobre elles.

Aquest mateix informe ha acabat que les zones més perilloses per als vaixells mercants són la del canó submarí del Foix i la zona entre aquest canó i el canó submarí de Cunit-Cubelles, per la presència de molts d'aquests animals allà en aquesta època de l'any.

Rocural Wikipedia
Rocural comú / Viquipèdia

Han publicat diverses imatges en les quals es pot veure a alguns exemplars d'aquestes balenes amb algunes ferides ocasionades per la col·lisió d'un vaixell contra elles. Fins i tot existeix el risc que l'embarcació pateixi danys, encara que, de moment, no s'ha reportat cap cas d'accident greu.

Com són aquestes balenes?

Es tracta d'una espècie d'enormes dimensions, és el segon animal més gran de tot el planeta, únicament superat per la balena blava. Es poden trobar exemplars als mars i oceans de tot el món, encara que no han estat vistes a la zona nord de l'Oceà Àrtic.

Tot i això, va ser un espècimen molt perseguit pels caçadors durant gran part del segle XX i, actualment, és considerada com una espècie en perill d'extinció. Té una gran capacitat per adaptar-se a entorns diferents, encara que les temperatures siguin molt baixes i extremadament altes. Són capaços de migrar llargues distàncies a una velocitat d'uns 40 km/h per trobar un lloc segur per alimentar-se i criar.

Solen moure's en grups d'entre sis i deu exemplars, encara que a les zones en les quals s'alimenten poden arribar a ser prop d'un centenar. És un animal que es mou d'una forma una mica caòtica, segons l'estudi d'EDMAKTUB, quan s'estan alimentant tendeixen a tenir un comportament inestable, es mouen de manera brusca, amb canvis de direcció i velocitat, el que incrementa el risc de col·lisió.