Fa unes setmanes, un vídeo d'una dona parint a la platja es va fer viral. En ell, es podia veure la dona agenollada i, segons després, sostenint el nounat que acabava de donar a llum. "Dimecres. El mar ha estat el seu confident. Keiko ha donat a llum a la seva tercera criatura al mar, davant la costa del Japó. Ha escollit un entorn màgic. Un dia després d'un tifó i davall la lluna plena", escrivia l'usuari de Twitter que va publicar el vídeo. Aquesta pràctica s'anomena "Freebirth" (naixement lliure) i, tot i que vol semblar quelcom màgic, realment és un perill per la mare i el fill.

Un part salvatge

El moviment "Freebirth" proclama un part holístic. Es tracta d'una evolució més radical del tradicional part a casa, malgrat que és molt més perillós: davant qualsevol complicació inesperada, la mare no rep cap mena d'ajuda mèdica. I, de fet, parir en una platja comporta molts problemes. José Ramón Fernández, pediatra especialitzat en nounats a l'Hospital Santa Lucía de Cartagena, explica a El País que poden haver-hi infeccions, hipotèrmies, pneumònies i dificultats respiratòries.

El metge assegura que un bon rentat de mans durant el procés de part va suposar una revolució per la salut maternoinfantil des del segle XIX. "Com pot ser que hàgim retrocedit en una cosa tan bàsica?", es pregunta Fernández. De fet, en els parts que es fan dins l'aigua en hospitals hi ha hagut casos de pneumònia per aspiració de gèrmens que hi havia dins la piscina, bé perquè no s'ha fet una bona desinfecció o per les defecacions de la mare mentre pareix. I, si en una piscina controlada en un hospital hi ha bacteris, a la platja són incalculables. El metge declara que en els casos més greus es produeix una sèpsia i, fins i tot, la mort.

La dona parint a la platja / Captura vídeo Twitter

A banda de qualsevol complicació en un part, el vídeo de Twitter va molt més enllà. El pediatre assegura que el nadó neix hipotònic, és a dir, flàccid i amb una respiració anormal. És el que en medicina s'anomena com "gasping". En el cas que passi això en un hospital, els professionals intentarien estabilitzar-lo amb un bressol tèrmic que emet calor, reposicionant-li el cap i segurament afegint un suport respiratori. Però, en aquest cas de la platja, no es podria fer res. 

Una pràctica en augment

El vídeo en qüestió no és l'únic part que s'ha viralitzat en xarxes socials. Dins el moviment del "Freebirth", hi ha altres dones que comparteixen aquesta tècnica que busca un part "més natural", tot i no ser conscients del perill que això comporta.

En circumstàncies supervisades, els parts a casa poden ser segurs. Segons un estudi de 2015 fet a Holanda, dels 743.070 parts analitzats, no es va trobar un major risc pel fet de ser un part natural dins de casa. Tanmateix, cal dir que el resultat s'aplica a regions on els parts a casa estan ben assegurats i integrats en el sistema mèdic d'atenció a la maternitat, com és el cas d'Holanda.