Més de 950 dies sabent que el teu fill està mort, però sense saber que li va passar ni on han amagat el seu cadàver. Aquest patiment és el que viuen els pares del Pol Cugat des d'octubre de 2021, quan el seu fill va ser suposadament assassinat en una plantació de marihuana a les Borges Blanques que cuidava. Tres dels responsables del cultiu es van presentar en una comissaria dels Mossos d'Esquadra per explicar que l'havien trobat mort, però quan la policia catalana va anar fins a la finca no hi van trobar ni les plantes ni el cos del jove de 25 anys. El principal sospitós, l'Albert, el màxim responsable de la plantació, va fugir a Roma després dels fets i es va acabar entregant mesos després. Malgrat estar un temps en presó provisional, l'abril de 2023 va quedar en llibertat perquè les proves no eren concloents.

Més de 950 dies sense saber on és el cadàver del seu fill

"L'únic que demanem és trobar el cos per poder acomiadar-nos del Pol com cal perquè això encara et deixa viure menys", apunta la mare del Pol, Carme Peguero, en declaracions al programa l'Altaveu de RTVE, després de més de 950 dies lluitant per saber on és el seu fill. "Volem que si algú de Castelldans o les Borges Blanques ha vist o recorda alguna cosa que en aquell moment no li cridés l'atenció i ara ens pogués donar pistes d'alguna cosa més, ens ho digui, li agrairíem molt", apunta.

La mare del Pol assegura que els diversos implicats en el crim saben on es van desfer del cos. "Encara que em costi, vull creure que els que hi estan implicats també són persones i que en el fons tenen alguna cosa", declara. "Si ens ho poguessin dir també els ho agrairíem, però no ho volen dir. Per mi és igual el que l'ha matat que el qui no diu on està", lamenta. Carme Peguero apunta que "el pitjor de tot és no tenir el Pol al costat i no tenir-lo viu. El fet d'assimilar que realment està mort i que no t'has pogut acomiadar ni estar al seu costat i que ha patit és el més dur i el que pitjor portem".

El Pol va deixar de contestar a la família i els amics de cop i volta

Quan van produir-se els fets, els pares del Pol se n'havien anat a passar el cap de setmana fora de casa sense saber que mai més veurien el seu fill, tal com recorda la seva mare: "Havia parlat amb ell dimecres i era dijous i no m'havia dit res quan ell et trucava encara que fossin les cinc de la matinada. Divendres havia de recollir dos amics a l'estació per anar a una trobada d'escaladors a Coll de Nargó i no es va presentar. Els amics van començar a trucar-se entre ells, el Pol no contestava, ningú en sabia res i dissabte, amb molta precaució, ens van trucar per preguntar si havia passat alguna cosa a la família perquè no responia."

Va ser aleshores quan la preocupació va començar a ser màxima. "Aquell mateix dissabte al matí ja li havia trucat i tampoc m'havia contestat i estava molt nerviosa, però em deien que estaria escalant o fent de speaker a la trobada i que no podria, però quan em van trucar els amics vaig saber que alguna cosa li havia passat al Pol", recorda la seva mare, que ràpidament van anar a denunciar la desaparició als Mossos d'Esquadra. "Vam anar a denunciar-ho a Ripoll i mentre ho estàvem denunciant tres persones s'estaven presentant a una altra comissaria explicant que havien vist el Pol mort i que eren els responsables d'una plantació de marihuana", ha explicat la Carme Peguera. El jove treballava cuidant el cultiu de droga quan algú el va assassinar.

Els seus pares no sabien que treballava en una plantació de marihuana

"No sabíem això de la plantació de marihuana. Nosaltres pensàvem que estava treballant de jardiner o guarda forestal per Coll de Nargó i altres llocs, però se n'havia anat a fer-ho a mitjans d'agost. Si ho arribem a saber, potser no hauria passat res perquè ho haguéssim impedit", lamenta la seva mare, que apunta que "això li pot passar a qualsevol". En aquest sentit, recorda que "el Pol era un noi que el seu medi era la muntanya, que ni fumava ni bevia, es cuidava molt i era esportista". Per a ell, assegura, només era una forma de guanyar diners que li havia dit un amic de la infància per poder comprar-se un pis. "Potser si no li hagués dit el noi que havia anat amb ell a l'escola no s'hi hagués posat, però era confiat i es pensava que no passaria res i que serien tres mesos i se n'aniria a un altre lloc perquè aquest no era el seu món".

 

Els investigadors dels Mossos sospiten que darrere el crim hi hauria l'Albert, el responsable de la plantació de marihuana. Li devia 10.000 euros al Pol per la seva feina cuidant el cultiu, però no li pagava i la relació entre tots dos s'havia enterbolit. El Pol els havia dit als seus amics que un cop fessin la recol·lecta li pagarien i deixaria la feina, però el dia en què això havia de passar va ser quan el van assassinar. Aquesta línia d'investigació, però, està en una via morta. El jutjat de Lleida que porta el cas el va deixar en llibertat per falta de noves proves i es nega a declarar o col·laborar per a poder trobar el cos.

Google tampoc ajuda. "No facilita la ubicació del mòbil on va sonar l'últim cop i creiem que pot estar amb el Pol. Ho hem demanat des del principi i ens han respost diverses vegades que per la protecció de dades no ens ho donen. Potser no està amb ell, però tenim aquesta esperança", lamenta la seva mare. De moment, els tocarà seguir esperant a poder trobar el cos del seu fill i poder-lo enterrar i acomiadar-se d'ell com els agradaria.