Els Mossos d'Esquadra, en una operació conjunta amb la Policia Nacional, han desmantellat una màfia dedicada a regularitzar immigrants a través de la creació de parelles de fet falses, així com de contractes de treball inexistents. L'epicentre del grup estava ubicat a Figueres (Alt Empordà), on tenien una gestoria d'aparent legalitat, que feien servir per a donar d'alta persones que havien entrat al país en situació d'irregularitat, aprofitant una cartera de clients reals, sobretot empreses, la signatura digital dels quals utilitzaven per firmar els contractes. 

Per altra banda, també falsificaven papers que acreditaven la unió de fet entre persones estrangeres extracomunitàries amb nacionals per a facilitar la seva regularització administrativa. En total, els investigadors van identificar-ne 24 parelles de fet fictícies, 16 de les quals van sol·licitar i aconseguir la residència legal. Es dona el cas que en una d'aquestes unions va participar un dels principals investigats del cas. En total, s'han detingut 58 persones i s'han identificat una cinquantena més, acusats dels delictes de falsificació documental i contra els drets dels ciutadans estrangers. 

Diverses denúncies contra la mateixa gestoria 

La investigació es va posar en marxa després que arribessin a la policia catalana diverses denúncies per part d'empreses i autònoms, segons els quals havien detectat que la gestoria que tenien contractada havia fet servir la seva firma digital per donar d'alta persones estrangeres en la Seguretat Social, fent veure que els havien contractat. La Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de Girona va unir forces amb la Unitat Contra Xarxes d’Immigració Il·legal (UCRIF) de la Brigada provincial d’Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional, i es van posar a la feina. 

En total, van identificar 95 contractes fraudulents, l'existència dels quals els damnificats desconeixien. Tampoc reconeixien la firma que apareixia als documents i que teòricament era seva. Aquests contractes eren de curta durada, coincidint amb els terminis de l'administració per resoldre les sol·licituds de residència. Els investigadors calculen que, per fer aquests tràmits, els delinqüents demanaven entre 3.000 i 5.000 euros per cap, arribant a embutxacar-se 350.000 euros de benefici

Una banda ben estructurada 

A part dels treballadors de la gestoria, que es dedicaven exclusivament a la formalització dels contractes de feina i de les parelles de fet, l'organització comptava amb la col·laboració de persones externes, que eren les encarregades de captar els immigrants irregulars per a oferir-los papers a canvi de diners. La tercera baula d'aquesta màfia era un grup principalment de dones que oferien les seves dades per tal d'inscriure's com a parella de fet amb els ciutadans d'origen estranger a canvi d'una compensació econòmica

L'explotació del cas es va fer a finals del 2023. En concret, el 21 de novembre es van detenir les primeres 55 persones implicades en aquesta trama, i el 13 de desembre es van dur a terme dues entrades i escorcolls al despatx de la gestoria i a la casa particular d'un dels principals sospitosos. En aquestes entrades es va intervenir una gran quantitat de documentació, i també es van fer tres arrestos més. A hores d'ara, els dos cossos policials mantenen la investigació oberta i no descarten més detencions.