La Policia Nacional ha desmantellat a Barcelona una banda criminal que havia concertat, com a mínim, gairebé 700 parelles de fet per aconseguir, de manera fraudulenta, papers per persones estrangeres que viuen a Catalunya. La investigació es va iniciar en una assessoria de l'Eixample de Barcelona i ha culminat ara amb la detenció de vuit persones i la confiscació de més de 80.000 euros en efectiu.

Les investigacions van començar el mes de setembre passat quan agents de la Policia Nacional que lluiten contra la immigració il·legal van tenir coneixement d'una assessoria de Barcelona que estaven darrere de la tramitació d'un considerable nombre de sol·licituds de targeta de familiar comunitaria, sobre la base de la constitució de parelles de fet estables i que presentarien indicis de ser fraudulentes.

Gairebé 700 parelles de fets fraudolentes

Després d'un rastreig d'aquestes sol·licituds es van detectar un total de 683 sol·licituds presentades a Barcelona entre els anys 2017 i 2020 de les quals en un número destacat s'havia mitjançat el pagament per la concertació d'una relació fictícia per aconseguir permís de residència.

Policia Nacional / Dinero

Imatge dels diners confiscats per la Policia Nacional en l'operació contra la banda criminal de parelles falses / CNP

L'organització investigada cobrava als ciutadans estrangers en situació irregular quantitats que oscil·len entre els 6.000 i els 8.000 euros, preu que incloïa la realització i acompanyament en tots els tràmits administratius necessaris (padró, notaria, Registre de Parelles Estables de Catalunya...) així com l'assessorament per a superar les entrevistes i controls policials i judicials que es fan per valorar la veracitat del vincle.

Llista de persones per aparellar amb els clients de la banda criminal

Disposaven d'una bossa de ciutadans amb passaport europeu que estaven disposats a constituir-se com a parella de fet de persones en situació irregular. A canvi, els hi pagaven uns 3.000 euros sota el compromís de romandre inscrits com a parella el temps suficient per a no aixecar sospites i així burlar els controls policials i administratius.

La Policia Nacional ha explotat la investigació i s'han detingut vuit persones, entre els líders de la banda i també unes persones que s'encarregaven de captar candidats a ser aparellats, de manera irregular, amb les persones que necessitaven els papers. A canvi, aquests captadors cobraven 300 euros, i s'asseguraven tenir una bossa de gent per anar-los oferint a les persones que contractaven els serveis de l'assessoria.