Els pares d'un bebè de tres mesos que va ser hospitalitzat amb les cames trencades han estat detinguts per la Policia Nacional a Màlaga per presumpte maltractament infantil i lesions greus. La mare, que va tenir un altre bebè el 2016 i que va morir als tres mesos també per maltractaments, ha ingressat a la presó.

Trenquen les cames al seu bebè de tres mesos

Tot va començar el passat 12 de juliol, quan el pare del bebè, de 47 anys, es va presentar a la secció d'urgències de l'Hospital Matern de Màlaga amb el seu nadó, que es trobava malament.

Després de reconèixer-lo, van diagnosticar que el menor tenia el fèmur esquerre i la tíbia dreta trencats i la doctora a càrrec va activar el protocol de maltractament infantil en sospitar de les lesions.

Hospital Matern Infantil de Màlaga / Álex Zea - Europa Press

Hospital Matern Infantil de Màlaga / Álex Zea - Europa Press

La versió del pare era que, mentre la seva parella i mare del nadó es dutxava, estava donant-li un biberó. Suposadament i de forma accidental, li havia relliscat dels braços, i ell l'havia agafat per la cama per evitar que caigués a terra.

Maltractament infantil i desnutrició

Però les diligències, en la que s'inclou la valoració dels sanitaris, expliquen que una de les fractures, la de la tíbia, no podia justificar-se amb la versió del pare.

Aquesta lesió, "en forma de nansa de galleda" es considera "típica de maltractament infantil".

A més, durant la investigació, els agents van prendre a més declaracions a familiars que vivien amb el nen -fins a onze persones-, que van donar versions que no coincidien, així com la mare.

Els agents van esbrinar també que el nen dormia lligat a un cotxet de passeig i que estava malnodrit.

Presó per a la mare i llibertat per al pare

Davant d'això, el Servei de Protecció del Menor de la Junta d'Andalusia va decretar el desemparament provisional del nen.

La parella va ser detinguda per la Policia Nacional a Màlaga per delictes de maltractament infantil i lesions greus.

El Jutjat d'Instrucció número 2 de Màlaga ha decretat l'ingrés a presó de la mare, de 25 anys, i la llibertat amb càrrecs del pare -encara que amb ordre d'allunyament del nadó-, ambdós de nacionalitat espanyola.

Jutjat i Fiscalia Menors / Europa Press

Jutjat i Fiscalia Menors / Europa Press

L'empresonament de la dona es deu als seus antecedents, ja que el 2016 va ser condemnada a 20 anys de presó, després rebaixats a 4, per l'assassinat d'un altre fill seu, una nena de tres mesos que havia tingut amb una altra parella.

La mare tenia antecedents: mort d'una altra filla el 2016

El 2018, el jurat va decidir que els dos acusats -l'actual detinguda i la seva exparella- "no tenien la intenció de provocar la mort de la seva filla", però que "van ser conscients" que estaven alimentant insuficientment el nadó perquè pogués viure.

Nadó hospital / EFE

Nadó en un hospital / Pixabay

La condemna subratllava la "situació d'absoluta indefensió" de la nena i que als pares "els resultava indiferent que es pogués morir".

La menor morta va néixer el 6 d'agost de 2016 amb un pes de 3,68 quilograms i mesurant 52 centímetres. Va morir tres mesos després, el 10 de novembre, pesant 2,9 quilograms i mesurant 54,5 centímetres.

Desnutrició i traumatisme cranioencefàlic

La resolució judicial explicava que la nena va patir una caiguda a finals d'octubre o principis de novembre de 2016 que li va provocar un traumatisme cranioencefàlic sense que els acusats, "que eren presents quan es va produir", la portessin a cap centre sanitari per auxiliar-la.

bebè hospital pares arxiu

La mare tenia antecedents per la mort d'una altra filla seva / EFE

"La causa fonamental de la mort va ser la malnutrició severa que patia", explicava la sentència de l'Audiència Provincial, que assegurava que la causa immediata de la mort era "una broncopneumònia provocada per la falta d'alimentació", a la qual es va sumar el traumatisme de la caiguda.

Rebaixen la seva condemna de 20 anys a 4 per homicidi imprudent

La parella va recórrer aquesta sentència i el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA) va rebaixar la condemna de 20 anys de presó per assassinat a quatre anys per un delicte d'homicidi imprudent.

Això va provocar la sortida de presó dels pares, que van trencar la seva relació.

La jove va iniciar un nou romanç i va tornar a quedar-se embarassada a finals de 2020 d'aquest nadó que segueix a l'Hospital Matern i que passarà a ser responsabilitat del Servei de Protecció de Menors de la Junta d'Andalusia.