Nova operació contra el tràfic de persones. La Policia Nacional ha detingut deu persones per formar part d’una banda internacional de tràfic de persones amb seu a Amposta, a les Terres de l’Ebre. L’entramat, liderat per una dona de nacionalitat paraguaiana, reclutava dones al seu país d’origen i els hi prometia feina cuidant persones grans a Catalunya. Quan arribaven, però, la història era molt diferent. Les obligaven a prostituir-se per pagar un fals deute i també a vendre droga als clients. S'han pogut alliberar cinc dones.

Segons ha informat la Policia Nacional en una nota de premsa aquest dilluns, el dia internacional contra el tràfic de persones, la investigació va començar quan els agents van rebre diverses informacions que revelaven l'existència d'una organització criminal dedicada, presumptament, a l'explotació sexual de dones en pisos de cites de les comarques del sud de Catalunya, a Tarragona i a les Terres de l’Ebre.

De Paraguai a Amposta

Les perquisicions de les unitats especials de la policia espanyola contra el tràfic de persones va portar als investigadors fins a Amposta, on vivia una dona d'origen paraguaià que era l’encarregada de liderar una banda que portava dones des del Paraguai i les explotava sexualment i laboralment a Tarragona. L'organització comptava a Paraguai amb col·laboradors, que solien ser familiars de la principal responsable, encarregats de seleccionar i captar dones que vivien en situacions de gran desemparament i vulnerabilitat, a les que oferien la possibilitat de viatjar a Catalunya per treballar en la cura de persones grans.

 

L'organització, amb la col·laboració d'una agència de viatges de país sud-americà, traslladava les dones amb avió fins a Barcelona, amb escala prèvia a França. La mateixa agència era l'encarregada de proporcionar a les dones les instruccions i 2.000 euros per fer les gestions de fronteres i d’entrada a territori europeu. Quan arribaven al Prat, membres de l’organització s’encarregaven de recollir les dones i traslladar-les fins a Amposta, a les Terres de l’Ebre.

Obligades a prostituir-se en pisos de la banda

Just arribaven a Amposta les dones descobrien que eren víctimes d’un engany i que no hi havia cap oferta de feina tal com els hi havien explicat abans de marxar del Paraguai. La banda els hi comunicava que havien contret un deute amb l’organització, que havien de saldar exercint la prostitució en pisos-bordells que controlaven al sud de Catalunya.

Fins i tot, la banda intercanviava les dones amb responsables d’altres pisos per oferir una oferta variada de dones als clients. A més, les víctimes estaven obligades a consumir i vendre drogues als clients i a altres compradors, fet que els agents van poder constatar en un dels pisos que s'havia convertit en un narcopis controlat per les dones segrestades per la banda.

Per explotar la investigació, la Policia Nacional, amb agents de la Unitat d’Intervenció Polical (UIP) van assaltar sis pisos-bordells a Amposta i també a l’Aldea. S’han detingut deu persones, entre elles la líder de la banda, que ha ingressat a presó, i s’han intervingut un total de 8.605 euros en efectiu, 19 grams de cocaïna, dues balances de precisió i substància de tall, sis telèfons mòbils, un ordinador portàtil i diversa documentació rellevant per a la investigació.